Nagyvilág

Rekordnagyságú védelmi költségvetést javasol Bush

Az amerikai elnök hétfőn bemutatta a kormányzat által elképzelt 2007. évi állami költségvetési tervét. Ebben milliárdos nagyságrendű kiadáscsökkentések, illetve rekordnagyságú védelmi költségvetés szerepel.

A Fehér Ház a mostani pénzügyi évben 70 milliárd dolláros pótköltségvetést kér a kongresszustól az iraki és afganisztáni missziókhoz. A 2007-es pénzügyi évben ezt további 50 milliárddal egészítené ki.

Az amerikai kormányzat által elképzelt 2007. évi állami költségvetés 2770 milliárd dolláros bevétel mellett 354 milliárd dolláros, a 2006. évihez képest mérséklődő deficitet irányozna elő, ami a GDP 2,6 százaléka lenne.

A hétfőn előterjesztett költségvetési tervezet 2006-hoz képest 2,2 százalékos kiadásnövekedést tartalmaz, elsősorban a hadikiadásokban (+6,9 százalék) és a belbiztonságban, míg a bevételekben 5,8 százalékos növekedést irányoz elő. Egyes ágazatokban a kiadások 2006-hoz képest jelentősen csökkennének, elsősorban a mezőgazdaságban, az oktatásban és az egészségügyben. 2007-re az amerikai büdzsé tervezete 3,3 százalékos GDP-növekedéssel számol.

A tervezetet az elemzők szerint elfogadja a kongresszus. Ősszel választások lesznek, és a demokraták nem engedhetik meg maguknak, hogy puhánynak tartsák őket a terrorizmus elleni harcban.

Az amerikai katonai költségvetés 2001 óta összesen 48 százalékkal bővült. A 2007-es pénzügyi évre előirányzott állami költségvetés 16 százalékát teszik ki a védelmi kiadások. A Pentagon egyebek között 84,2 milliárd dollárt akar fegyverek beszerzésére fordítani, 73,2 milliárdot pedig kutatásra és új fegyverek kifejlesztésére költene – írja a Népszabadság.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik