Nagyvilág

Merénylőnek öltözött – letartóztatták

Őrizetbe vették kedden azt a brit muszlim fiatalembert, aki néhány napja öngyilkos merénylőnek öltözve – robbanószerkezet elrejtésére kialakított övet viselve - tüntetett a londoni dán nagykövetség előtt.

A 22 éves Omar Khayamról készül felvételek a pénteki londoni tüntetés óta a brit lapok első oldalain vannak, és a londoni rendőrségre folyamatos nyomás nehezedett annak érdekében, hogy vegyék őrizetbe. Időközben kiderült az is, hogy Khayam öt és fél éves fegyházbüntetését tölti kemény drogok terjesztéséért, és csak feltételesen, próbaidőre bocsátották szabadlábra nemrégiben. Büntetéséből két és fél év még hátravan.


Merénylőnek öltözött

A megmozdulásról készült rendőrségi és sajtófelvételeken tűnt fel – éppen egy rendőrségi furgon mellett állva – Omar Khayam, akin az öngyilkos merénylők által használt, pokolgép elrejtésére kialakított öv látható. Khayam a héten nyilvánosan elnézést kért, külön megkövetve a júliusi londoni merényletsorozat áldozatainak hozzátartozóit „érzéketlen” cselekedetéért. A rendőrség azonban kedden őrizetbe vette, és ha olyan döntés születik, hogy megsértette a szabadlábra helyezés feltételeit, visszamegy a börtönbe.


Gyilkosságra uszítottak

A rendőrségre a tüntetés óta erős politikai nyomás nehezedik a pénteki demonstráció részvevői elleni eljárás megindítása miatt. David Davis, az ellenzéki brit Konzervatív Párt árnyékkormányának belügyminiszter-jelöltje a hétvégén azt mondta: a tüntetésen magasba emelt transzparensek közül több egyértelműen erőszakra, sőt gyilkosságra uszított, ami Nagy-Britanniában rendkívül súlyos bűncselekmény, és nem tűrhető, ezért a rendőrségnek foglalkoznia kell ezzel, „mégpedig gyorsan”.


„Európa, megfizetsz!”

Brit muszlimok több száz fős tömege még múlt pénteken, a londoni Regent’s Park mecsetjétől a dán nagykövetség elé vonult, hogy tiltakozzon a Mohamed prófétáról egy dán lapban megjelent karikatúrasorozat ellen. A tüntetés azóta is a brit belpolitika középpontjában áll, ugyanis a részvevők sokak szerint tömeggyilkosságra felszólító plakátokat emeltek a magasba, illetve ilyen jelszavakat skandáltak.


A plakátok között volt olyan, amelyik a 2001. szeptember 11-i amerikai, és a tavaly július 7-i londoni öngyilkos merényletek elkövetőit éltette. Az egyik visszatérő jelszó úgy szólt, hogy „Nagy-Britannia, imádkozz, jön az újabb 7/7″ – utalva az 56 emberéletet kioltó tavaly nyári öngyilkos londoni robbantássorozat dátumára. Több transzparensen volt olvasható, hogy „Európa, megfizetsz, eljön a te 9/11-ed is”, illetve az, hogy az iszlám megsértőire tömegmészárlás vár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik