Nagyvilág

Kormányválság Szlovákiában

A szlovák Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) bejelentette: kilép a kormányból, mert az nem szentesíti a Vatikánnal megkötendő egyezményt, mely lehetővé teszi az abortusz megtagadását lelkiismereti okora hivatkozva.

Mikulás Dzurinda miniszterelnök pártja, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió–Demokrata Párt (SDKÚ–DS) nem hajlandó azonosulni a Vatikánnal megkötendő szerződés tervezetével. Az egyezmény arról szól, hogy az egyházak alapította egészségügyi intézmények személyzete lelkiismereti aggályokra hivatkozva megtagadhatja az abortuszt, vagy a művi megtermékenyítésben való részvételt. A megállapodás lehetővé tenné a vasárnapi munkavégzés megtagadásét is.

A szerződés megkötéséhez ragaszkodó KDH régen fenyegetőzik a koalícióból való kilépéssel, de eddig senki sem vette komolyan. Hétfőn este megtörtént a kenyértörés: Dzurinda (szintén keresztény) pártja bejelentette, hogy nem hajt fejet a KDH követelése előtt, mire Pavol Hrusovsky kereszténydemokrata házelnök is közölte, hogy a történtek miatt elszánta magát a kilépésre.

A miniszterek kora délután nyújtják be lemondásukat az államfőnek. Lemond a kereszténydemokrata házelnök is. Távozásával a házelnöki teendők Bugár Bélára, a pozsonyi parlament MKP-s alelnökére hárulnak. A délben kezdődött koalíciós tanácsülésre már el sem mentek a kereszténydemokrata mozgalom vezetői.

Válságok kormánya

Mikulás Dzurinda 2002-ben felállt második kormánya kezdetektől igencsak törékenynek bizonyult, mégis súlyos koalíciós válságok sorozatát tudta eddig túlélni. Az eredetileg négypárti koalíció nyár óta igencsak rendhagyó szerkezetet mutat, hiszen a kormányból távoznia kellett a liberális erőt megjelenítő Új Polgári Szövetség (ANO) elnökének, a politikában csúfos kudarcot vallott egykori médiamágnásnak, Pavol Rusko gazdasági miniszternek, akinek a pártja kettészakadt, ám a tőle elhatárolódott három miniszter tovább maradt a kormányban, pártot azonban egyelőre nem jelenítenek meg.

A Magyar Koalíció Pártja (MKP) is többször fenyegetőzött kilépéssel, de mindig maradt a koalícióban. A most előállt válságra reagálva Bugár Béla, az MKP elnöke azt mondta: pártja nem tud örülni az előállt helyzetnek, amelybe a koalíciós partnerei juttatták, de az MKP minden erővel küzdeni kíván azért, hogy elejét lehessen venni az alkotmányos válságnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik