Nagyvilág

Kormányválság a karikatúrák miatt

A holokausztról szóló karikatúrapályázat indítását jelentette be hétfői számában a legjelentősebb iráni újság. Eközben számos arab országban újabb megmozdulások voltak, illetve Jordániában megbukhat a kéthónapos kormány.

“Nemzetközi rajzverseny lesz a holokausztról” – mondta Farid Mortazavi, a teheráni városháza által kiadott konzervatív Hamsahri napilap egyik vezetője. Véleménye szerint a kezdeményezés méltó válasz azoknak az európai lapoknak, amelyek azt hangoztatják, hogy a prófétát ábrázoló karikatúrákat a véleménynyilvánítás szabadsága nevében közölték.

“A nyugati újságok a véleménynyilvánítási szabadság ürügyén adták közre ezeket a szentségtörő karikatúrákat. Lássuk, hogy akként tesznek-e, ahogy beszélnek, és holokausztrajzokat is leközölnek-e” – folytatta Mortazavi.

Újabb tüntetések

Újabb tiltakozó megmozdulásokat tartottak, illetve megtorló intézkedéseket hoztak Iránban, Jordániában, Algériában és Jemenben is.

Tüntetők százai dobálták meg kövekkel és gyújtópalackokkal Dánia teheráni nagykövetségét. Az iráni rendőrség körülzárta a dán nagykövetség épületét, de képtelen volt visszatartani a mintegy 400 fős tömeget attól, hogy Molotov-koktélokat és hatalmas köveket dobáljanak az épület felé.

Néhány órával korábban mintegy 200 kődobáló tüntető betörte az osztrák nagykövetség néhány ablakát, és petárdákkal megpróbálták felgyújtani az épületet, de a rendőrség a keletkezett kisebb tüzeket eloltotta. Gyújtópalackokat hajítottak az osztrák kulturális fórum épületére is. A teheráni osztrák külképviseleteket ért támadás miatt az osztrák külügyminisztériumban tiltakozó jegyzéket nyújtottak át hétfőn Irán nagykövetének.

Kormányválság Jordániában

A jordániai törvényhozásban a parlamenti képviselők többsége felszólította a kormányt, hogy helyezze hatályon kívül a Dániával, Norvégiával, Új-Zélanddal és minden olyan országgal kötött megállapodásokat. Ha a kormány nem teljesíti követelésüket, a képviselők bizalmatlansági szavazást fognak kezdeményezni Maarúf al-Bahít miniszterelnök két hónapja hivatalba lépett kormánya ellen – jelentette ki Halíl Atijeh független képviselő.

Algéria fővárosában mintegy 3000 ember tartott tiltakozó nagygyűlést hétfőn egy sportcsarnokban egy mérsékelt iszlámista párt felhívására a muzulmán vallás megalapítójáról megjelent karikatúrák miatt, és mindazok bojkottálására szólítottak fel, akik megsértették a prófétát.

Jemenben bezáratták egy kis példányszámú, független hetilap, az al-Hurrija szerkesztőségét, és elrendelték főszerkesztőjének – egyben tulajdonosának és kiadójának – letartóztatását az iszlám és a próféta megsértése miatt, mert az újság közölte a muzulmán világban óriási felháborodást keltett karikatúrákat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik