Nagyvilág

Az EU Dánia védelmére kel

Miután Irán bejelentette, hogy próféta karikatúrája miatt minden gazdasági kapcsolatát megszűnteti Dániával, az unió jelezte, hogy ezt nem hagyja szó nélkül.

Irán kedden bejelentette, hogy minden kereskedelmi és gazdasági kapcsolatát felfüggeszti Dániával a Mohamed prófétáról egy dán lapban megjelentetett karikatúrák miatt.

Maszud Mir-Kazemi kereskedelmi miniszter az állami rádiónak nyilatkozva kedden közölte, hogy felfüggesztenek a dán cégekkel minden szerződést és tárgyalást. “Egyetlen dán termék sem kap bejegyzési engedélyt, és a Dániából származó termékek exportját pedig vámokkal akadályozzuk meg” – szögezte le Mir-Kazemi. Az iráni kereskedelmi miniszter előző nap még azt közölte, hogy nem adnak ki új exportengedélyeket dán árucikkek részére.

Az Európai Unió kedden figyelmeztette Teheránt, hogy a dán áruk bojkottja vagy az európai államokkal fenntartott kereskedelmi kapcsolatok megszakítása további szakadást idézhet elő a már amúgy is hűvös viszonyban.

Johannes Laitenberg EU-szóvivő közölte: az EU intézkedéseket fog hozni az európai árukat bojkottáló államok, közöttük Irán ellen. Mir-Kazemi bejelentette, hogy Irán jelentősen megnöveli az iráni kikötőkben dokkoló, dán zászló alatt hajózó hajók által fizetendő díjat is.

A világ legnagyobb hajózási vállalata a dán AP Moller-Maersk A/S. A Mohamed prófétáról készült karikatúrák, amelyeket először egy dán lap közölt szeptemberben, és azóta több európai lapban is megjelentek, széleskörű tiltakozást és nem hivatalos bojkottokat váltottak az iszlám világban. Az Iránba irányuló dán szállítások értéke évente mintegy 280 millió dollár.

A témával kapcsolatos további híreket a Külföld rovatban olvashatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik