Nagyvilág

Dermesztő mínuszok Európa-szerte

Sok iskolában maradtak üresen az osztálytermek az újabb hideghullám miatt hétfőn Lengyelország északkeleti térségében. Ukrajnából, Oroszországból és Bulgáriából is rendkívüli hideget jeleztek.

Lengyelországban az átlagosan mínusz 25 Celsius-fokos dermesztő hidegben egyes iskolákban a diákok fele otthon maradt. Elsősorban a falvakból nem küldték el a gyerekeket a távol eső tanintézményekbe – jelentette a PAP lengyel hírügynökség. Az ország keleti térségeiben is hasonlóan metsző hideg uralkodott: 18 fokot mértek fagypont alatt.

Egyre több az áldozat

Ukrajnában, ahol ismét támad a tél, január közepe óta 738 halálos áldozata van a szokatlanul hideg időjárásnak – közölte hétfőn a rendkívüli helyzetek minisztériuma. A legutóbbi hivatalos adat szerint 589 halálos áldozata volt a hideghullámnak a volt szovjetköztársaságban január 16. és 31. között. A tárca közleménye szerint január közepétől több mint 7500-an fordultak orvoshoz, közülük 4467-en kórházi ápolásra szorultak. Csupán az elmúlt huszonnégy órában a visszatért fagynak nyolc halálos áldozata volt és 99 embert kellett kórházba vinni.

A múlt hét végén a január közepén mért mínusz 30 Celsius-fok körüli hideg -7 fokra enyhült, de vasárnap ismét -31 fokra esett vissza az észak-ukrajnai Szumi megyében. A meteorológusok szerint az újabb hideghullám még napokig, egyes térségekben péntekig is eltarthat.

Újabb korlátozások

Az orosz Egyesült Energiarendszer (UES) hétfőn fogyasztási korlátozásokat rendelt el a moszkvai iparvállalatok számára az újabb sarkvidéki hideghullám beköszöntével, amely mínusz 25-30 fokos fagyokat tartogat a következő napokban. Az orosz főváros ipari üzemeinek délután öt és este fél kilenc között mérsékelniük kell áramfogyasztásukat – közölte az energiamonopólium. A hideg várhatóan csak pénteken enyhül ismét az ilyenkor normális mínusz 10-15 fokra.

Bulgáriában közlekedési fennakadásokat okozott a sűrű havazás a mínusz 16 Celsius-fokos hidegben. Az ország második legnagyobb városának, Plovdivnak repülőterét lezárták – jelentette a bolgár média. Sok országút a ráfagyott jégpáncél és a hóátfúvások miatt csak hólánccal vagy egyáltalán nem volt járható.

Németországban szeszélyes áprilisi időjárás várható a következő napokban egy Atlanti-óceán felől érkező ciklonnak köszönhetően. Esőtől havazáson át helyenként hódaráig gyakorlatilag minden lehetséges – jelezte Martin Puchegger meteorológus, aki az utak síkosságára hívta fel a gépkocsivezetők figyelmét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik