Nagyvilág

Óriássztrájk Németországban

Németországban hétfőn 14 év óta a legnagyobb sztrájkot tartják a közalkalmazottak, mert nem jutottak dűlőre a munkáltatókkal a munkaidő meghosszabbításának a kérdésében.

A szolgáltatásban dolgozók szakszervezete, a Verdi által szervezett megmozduláson első lépésben Baden-Württemberg mintegy 10 ezer kórházi dolgozója, szemetese vesz részt, hat másik tartomány később dönt arról, hogy mikor csatlakozik a munkabeszüntetési akcióhoz.

Németországban napirenden van, hogy bevezetik a 40 órás munkahetet a közszférában dolgozók számára a jelenlegi átlag 38,5 óra helyett, extra javadalmazás nélkül. A szakszervezeti vezetők nyilatkozata szerint az érdekképviselet hajlandó tovább tárgyalni a munkáltatókkal, de fel vannak készülve egy hosszabb sztrájkra is. A közalkalmazottak egyebek mellett munkahelyek elvesztésétől tartanak a munkaidő-meghosszabbítás következményeként.

A közalkalmazottak sztrájkja egy nappal előzi meg a legnagyobb szakszervezet, az IG Metall sorsdöntő bértárgyalását, amelyen a fém- és elektronikai iparban foglalkoztatott mintegy 3,4 millió dolgozó bérét tervezik rendezni: a szakszervezet 5 százalékos emelést kér, elemzők szerint a munkáltatók maximum 3 százalékot hajlandók elfogadni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik