Nagyvilág

Karikatúraháború a Közel-Keleten

A hétvégén folytatódtak az utcai zavargások az újranyomott Mohamed-karikatúrák miatt. A legtöbb muszlim országban tüntetések voltak az európai lapokban közöltek miatt, s egy belgiumi arab internetes honlapon zsidókat gúnyoló rajzok jelentek meg.

Az ok

A 12 részes gúnyrajz-sorozat képei, amelyeken Mohamedet mint terroristát ábrázolják, a Jyllands-Posten című dán lapban jelentek meg még ősszel. Ezeket később utánközlésben német és magyar lapok is publikálták. A képek nagy felháborodást váltottak ki a muzulmán világban. Bár a karikatúrákat két magyar országos napilap is megjelentette, magyar diplomaták szerint eddig nem okoztak kárt hazánknak: Iránban semmi jele nincs a gazdasági kapcsolatokat korlátozni szándékozó intézkedéseknek, Pakisztánban pedig Magyarország megítélése továbbra is jó.

A zsidókat gúnyoló rajzokat jelentetett meg internetes honlapján az Arab Európai Liga (AEL) belga–holland iszlám párt, ezzel válaszolva az európai lapokban megjelent Mohamed-karikatúrákra.
A honlapra szombaton kerültek fel a gúnyrajzok. A mellettük közölt feliratok szerint a szabad véleménynyilvánítás jegyében rakták fel őket. A honlap üzemeltetői elhatárolják magukat a zsidó karikatúrák tartalmától.


Az AEL egyik gúnyrajzán Anna Frank, a holokauszt egyik áldozata egy ágyban fekszik Hitlerrel, egy másik pedig a holokausztot kérdőjelezi meg. Dyab Abou Jahjah, a párt alapítója és legismertebb alakja védelmébe vette a rajzokat a Nova Saturday című szombati holland tv-műsorban. Az AEL erőszakmentességet hirdet, de szélsőséges nézeteiről ismert, ellenzi a muszlimok és nem muszlimok keveredését, támogatja a muzulmánoknak az európai politikában való részvételét, de abban megosztott, hogy hívei részt vegyenek-e közvetlenül a választásokon. A párt a belgiumi választásokon soha nem ért el egy százaléknál jobb eredményt.


Kártérítés


Kártérítést akar Szíriától Jens Stoltenberg norvég kormányfő, amiért a Mohamed-karikatúrák miatt tüntető több száz fős tömeg a hétvégén megrohamozta és felgyújtotta Norvégia damaszkuszi nagykövetségét – írja az MTI.


Stoltenberg az NTB norvég hírügynökségnek vasárnap adott nyilatkozatában teljességgel elfogadhatatlannak nevezte a szíriai fővárosban történt eseményeket. „Kártérítést fogunk követelni Szíriától, és az ENSZ elé visszük az ügyet” – mondta. A szíriai fővárosban tüntetők százai szombaton rohamozták meg és gyújtották fel Norvégia nagykövetségét, a dán külképviselettel együtt.


A tömeg azért fordította haragját éppen e két diplomáciai képviselet ellen, mert először dán és norvég lapokban jelentek meg a muzulmán vallás alapítójáról készített gúnyrajzok. A később más európai újságokban is utánnyomott karikatúrák hatalmas felháborodást keltettek az iszlám országokban.


Bejrút


A tüntető tömeg vasárnap délelőtt a libanoni fővárosban, Bejrútban is felgyújtotta a dán konzulátus épületét. A konzulátusi épület felgyújtásának hírére a dán külügyminisztérium kérte állampolgárait, hogy hagyják el Libanont. A dán miniszterelnök pedig nyugalomra és a helyzet rendezésére szólította fel az érintetteket.


Bejrútban 1200 rendőr és 1600 katona vigyázott a rendre, s a karhatalom kivezényelt alakulatai lezárták a nagykövetségek felé vezető utcákat, de a tömeg egy részének sikerült áttörnie a kordonokat. A hatóságok ekkor vízágyúkat és könnygázt vetettek be, majd közelharcba keveredtek a demonstrálókkal. A bejrúti tüntetést a „Nemzeti Mozgalom Mohamed Próféta Védelmére” nevű szervezet hívta össze.


Az atrocitások hírére lemondott hivatalából Hassan Sabe, libanoni belügyminiszter – írja a BBC.


Isztambul


Isztambulban mintegy 300 török ultranacionalista vonult vasárnap Dánia konzulátusa elé, hogy tiltakozzon a Mohamed prófétáról közölt gúnyrajzok ellen. A tömeg, amelyet rendőrök nem engedtek a konzulátus közvetlen közelébe, tojásokkal dobálta meg a képviselet épületét. A szélsőjobboldali és mélyen vallásos tüntetők elégettek egy dán zászlót, ám amikor egy másodikat is meg akartak gyújtani, a rendőrök közbeléptek.


Egy másik isztambuli helyszínen mintegy kétezer síita tüntetett a próféta meggyalázása ellen. A demonstráció résztvevői felgyújtottak egy bábut, amely Anders Fogh Rasmussen dán kormányfőt ábrázolta. Plakátjaikon többek között ez állt: Jézus szégyelli magát miattatok.


A Fekete-tenger partján fekvő Trabzon városában ismeretlen tettes lelőtt egy katolikus papot, de azt nem tudni, ennek köze van-e a karikatúrák által kirobbantott botrányhoz.


Elítélik


Hét európai ország államfője vasárnap Drezdában elítélte a muzulmánok lakta vidékeken elkövetett atrocitásokat. Horst Köhler, a vendéglátó Németország elnöke a lett, a finn, az olasz, a magyar, az osztrák és a portugál elnök nevében is „élesen” elítélte a „szélsőségesek” kilengéseit – írja az MTI. A gyújtogatások során német külképviselet is megsérült.


Sólyom László államfő úgy nyilatkozott, hogy a szólásszabadság mellett ki kell tartani. Másrészt a szabadság magában foglalja a felelősséget, de a felelősség nevében nem szabad korlátozni az alapjogokat, ezek korlátozása a terrorizmus elleni harcra hivatkozva sem megengedett. A magyar köztársasági elnök a jogi és az erkölcsi rész kettéválasztását ajánlotta, s a vallási érzékenységre utalva azt mondta: egy olyan világban, ahol mindenki mindenütt ott van, „a lőporos hordó mellett ne játsszunk gyufával”.


Az Európai Unió soros elnöki tisztségét betöltő Ausztria elnöke, Heinz Fischer fontosnak tartotta, hogy Európa lehetőleg egy nyelven beszéljen a muzulmán erőszakhullám ügyében, tartson ki értékei mellett, ugyanakkor törekedjen a kedélyek csillapítására.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik