Nagyvilág

Ismét Nobel-díjas állhat Costa Rica élén

Valószínűleg a korábbi costa ricai államfő, a Nobel-békedíjas Oscar Arias nyerte meg a közép-amerikai államban vasárnap rendezett elnökválasztást.

A szavatok 83 százalékos feldolgozottsága mellett is kétséges a costa ricai elnökválasztás végeredménye, a szociáldemokrata Oscar Arias előnye ugyanis csupán négytized százalék Otton Solisszal szemben (40,6 illetve 40,2 százalékot szereztek).

A szoros eredmény mindenképpen meglepetés azután, hogy a Borge y Asociados nevű szervezet exit pollja az exelnök magabiztosnak mondható, hét százalékos győzelmét vetítette előre. Costa Ricában negyven százalékot meghaladó eredmény is elegendő ahhoz, hogy az adott jelöltet már az első fordulóban államfővé válasszák. A 2,5 millió szavazásra jogosult állampolgár részvételi aránya az utóbbi időkben mért egyik legalacsonyabb volt, de a szavazás békésen zajlott- -írja a CNN.

A 65 éves Arias, aki a Nemzeti Felszabadulás Párt elnöke, roppant népszerű hazájában, különösen a korrupcióellenes harcával vívott ki elismerést magának. Arias vezette azon tárgyalásokat is, melyek aztán a Nicaraguában és El Salvadorban kitört polgárháború befejezéséhez vezettek. A közép-amerikai konfliktusok békés rendezéséért tett erőfeszítéseit 1987-ben Nobel-békedíjjal jutalmazták.

A szociáldemokrata Arias, győzelme esetén csatlakoztatná országát a Közép-Amerikai Szabadkereskedelmi Megállapodáshoz (CAFTA), melyet a térségben egyedül Costa Rica nem ratifikált még. A 16 országot érintő megállapodás, amit tavaly nyáron igen heves vita után éppen csak jóváhagyott az Amerikai Kongresszus, az idén lép életbe. Egy év alatt tizenegy latin-amerikai ország választ elnököt. Elemzők szerint szinte mindenhol biztosra vehető a baloldali győzelem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik