Nagyvilág

Halálos áldozatot követelt a karikatúraügy

Afganisztán több városában rendeztek tüntetéseket az európai lapokban közölt Mohamed-karikatúrák miatt, az egyik helyszínen tisztázatlan körülmények között lövöldözés tört ki a rendőrök és a tüntetők között.

Egy Afganisztáni tüntetésen tisztázatlan körülmények között lövöldözés tört ki a rendőrök és a tüntetők között, egy ember életét vesztette, öten pedig megsebesültek. Mehtarlám városban, a keleti Lagmán tartomány székhelyén a tüntetők köveket hajigáltak a Nyugat-barát kabuli kormányt képviselő tartományi kormányzó hivatalának épületére. A rendőrség kísérletet tett a tömeg feloszlatására, a tüntetők kőzáporral válaszoltak.

Rendőri közlés szerint valaki a tömegből lövést adott le a rendőrökre. A továbbiakról eltérő jelentések érkeztek: az egyik változat szerint a rendőrök levegőbe leadott lövésekkel próbálták feloszlatni a tüntetést, szemtanúk szerint viszont a tömegbe lőttek. Egy civil belehalt lőtt sebébe, és további három is lőtt sebbel került kórházba. Két rendőr is megsérült a tömegből feléjük hajigált kövektől és késektől.

A kabuli belügyminisztérium szerint a tálibokkal rokonszenvező szélsőségesek kezdeményezték a lövöldözést, és ők heccelték fel a tömeget a rendőrök megtámadására. A tüntetők a Dániával fenntartott diplomáciai kapcsolatok megszakítását követelték, csakúgy mint az ország délkeleti részén fekvő Kandahárban és az északi országrészben fekvő Mazari-Sarifban lezajlott pár száz fős tüntetésen. Az utóbbi tüntetések békésen zajlottak le.

A számos muzulmán országra kiterjedő, sok helyütt erőszakossá váló tiltakozóhullámot a Jyllands-Posten című dán lapban megjelent és számos más európai újságban utánközölt Mohamed-karikatúrák robbantották ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik