Nagyvilág

Globális riadó szökött al-Kaida fegyencek miatt

Egy jemeni börtönből megszökött az al-Kaida legalább tucatnyi tagja, köztük a Cole amerikai csatahajó elleni merénylet kitervelője. Az Interpol globális riadót rendelt el.

A nemzetközi bűnüldöző szervezet körözvénye, amely mind a 184 tagállamhoz eljutott, a Föld valamennyi országára nézve súlyos és heveny fenyegetést jelentenek a szökevények – jelenti az MTI. Ezért fokozott biztonsági lépéseket javasolnak az országhatárokon. Közöttük vannak azoknak a merényleteknek a szervezői is, amelyeket 2000-ben és 2002-ben hajtottak végre amerikai és francia hadihajók ellen. Mint kiderült, 23 fogoly még pénteken szökött meg egy szanaai börtönből. A merénylők állítólag egy 140 méteres alagúton keresztül léptek meg – írja a Handelsblatt.

Köztük volt 13 olyan elítélt, akiket terrorcselekmények, illetve az al-Kaidához fűződő kapcsolatok miatt ítéltek el jemeni bíróságok. Egyikük az a Dzsamal al-Badavi, akit az ádeni kikötőben horgonyzó amerikai Cole hadihajó ellen 2000 októberében elkövetett robbantás kitervelőjének tartanak. A merénylet 17 amerikai tengerész halálát okozta.

Badavit először halálra ítélték, majd az ítéletet 15 évi börtönbüntetésre enyhítették. Az Interpol gyanítja, hogy a szökevények esetleg már elhagyták Jement, ezért felszólítja tagországait: szigorítsák meg az őrizetet és az ellenőrzést határaikon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik