Nagyvilág

Tízezrek tüntettek a Mohamed-karikatúrák ellen

Vízágyúkat és könnygázt vetett be vasárnap a libanoni rendőrség Bejrútban egy hozzávetőleg tízezres tüntetésnek a feloszlatására, amelynek részvevői a dán nagykövetséghez akartak vonulni, hogy tiltakozzanak a Jylland-Posten dán lapban megjelent és számos más európai - így magyar -lapban is utánközölt Mohamed-karikatúrák ellen.

A rendőrség és a hadsereg kivezényelt osztagai a tüntető tömeg közeledtekor lezárták a dán nagykövetséghez vezető utcákat a libanoni főváros keleti részén. A tüntetők egy kisebb, erőszakos csoportja megpróbálta áttörni a biztonsági kordont, ekkor folyamodott a karhatalom vízágyúkhoz és könnygáz alkalmazásához.

A muzulmán prófétáról közölt, majd utánközölt gúnyrajzok felháborodást váltottak ki a muzulmán világban. Több helyütt tüntetéseket rendeztek, s ezek némelyike erőszakba torkollott.

Szombaton a szíriai fővárosban, Damaszkuszban a tüntetők megrohanták, majd felgyújtották a dán és a norvég nagykövetség épületét. A két diplomáciai képviselet dolgozói – támadással számolva – már korábban elhagyták az épületet, és kihordták onnan az összes fontos okmányt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik