Nagyvilág

Követséggyújtogatások hétvégéje

Folytatódott a tüntetés- és erőszaksorozat a pár napja több európai – így magyar – lapban is megjelent Mohamed-karikatúrák miatt. A szombati damaszkuszi események után vasárnap felgyújtották a bejrúti dán konzulátust, Isztambulban pedig a dán kormányfőt ábrázoló bábut. Törökországban lelőttek egy papot is.

Vasárnap délelőtt felgyújtotta a bejrúti dán konzulátus épületét a Mohamed-karikatúrák európai lapokban való közlése ellen tiltakozó több ezer tüntető. A rendőrséggel lezajlott összecsapásban 28 ember megsérült. Szombaton Damaszkuszban támadták meg a dán és norvég nagykövetségeket.

A konzulátusi épület felgyújtásának hírére a dán külügyminisztérium kérte állampolgárait, hogy hagyják el Libanont. Bejrútban a rendőrség és a hadsereg kivezényelt alakulatai lezárták az oda vezető utcákat, de a tömeg egy részének sikerült áttörnie a kordonokat. A hatóságok ekkor vízágyúkat és könnygázt vetettek be, majd közelharcba keveredtek a demonstrálókkal. A bejrúti tüntetést a “Nemzeti Mozgalom Mohamed Próféta Védelmére” nevű szervezet hívta össze.

Isztambulban mintegy 300 török ultranacionalista vonult vasárnap Dánia konzulátusa elé, hogy tiltakozzon a Mohamed prófétáról közölt gúnyrajzok ellen. A tömeg, amelyet rendőrök nem engedtek a konzulátus közvetlen közelébe, tojásokkal dobálta meg a képviselet épületét. A szélsőjobboldali és mélyen vallásos tüntetők elégettek egy dán zászlót, ám amikor egy másodikat is meg akartak gyújtani, a rendőrök közbeléptek. Egy másik isztambuli helyszínen mintegy 2000 síita tüntetett a próféta meggyalázása ellen. A demonstráció résztvevői felgyújtottak egy bábut, amely Anders Fogh Rasmussen dán kormányfőt ábrázolta. Plakátjaikon többek között ez állt: Jézus szégyelli magát miattatok.

Nem romlott hazánk megítélése

Bár a karikatúrákat két magyar országos napilap is megjelentette, magyar diplomaták szerint eddig nem okoztak kárt hazánknak: Iránban semmi jele nincs a gazdasági kapcsolatokat korlátozni szándékozó intézkedéseknek, Pakisztánban pedig Magyarország megítélése továbbra is jó.

A Fekete-tenger partján fekvő Trabzon városában ismeretlen tettes lelőtt egy katolikus papot, de azt nem tudni, ennek köze van.e a karikatúrák által kirobbantott botrányhoz.

A 12 részes gúnyrajz-sorozat képei, amelyeken Mohamedet mint terroristát ábrázolják, a Jyllands-Posten című dán lapban jelentek meg még ősszel. Ezeket később utánközlésben német és magyar lapok is publikálták. A képek nagy felháborodást váltottak ki a muzulmán világban. Szombaton a tiltakozó tömeg Damaszkuszban felgyújtotta a dán nagykövetség épületét. Tűz martalékává vált a szíriai fővárosban a norvég diplomáciai képviselet is.

Képünkön síita mohamedán hívők iszlám jelszavakat kiáltoznak és Anders Fogh Rasmussen dán kormányfő bábuját és portréját meggyújtják Isztambulban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik