Nagyvilág

Felgyújtották a bejrúti dán konzulátust

admin
admin

2006. 02. 05. 13:03

Felgyújtotta a bejrúti dán konzulátus épületét a Mohamed-karikatúrák európai lapokban való közlése ellen tiltakozó több ezer tüntető. A rendőrséggel lezajlott összecsapásban 28 ember megsérült. Szombaton Damaszkuszban támadták meg a dán és norvég nagykövetségeket.

A konzulátusi épület felgyújtásának hírére a dán külügyminisztérium kérte állampolgárait, hogy hagyják el Libanont. A Bejrút egyik pontján összegyűlt mintegy tízezer tüntető a dán konzulátushoz akart vonulni vasárnap, hogy tiltakozzon a Mohamed-karikatúrák ellen. A rendőrség és a hadsereg kivezényelt alakulatai lezárták az oda vezető utcákat, de a tömeg egy részének sikerült áttörnie a kordonokat.

A hatóságok ekkor vízágyúkat és könnygázt vetettek be, majd közelharcba keveredtek a demonstrálókkal. Sokan ekkor szerezték sérülésüket: volt aki belélegezte a gázt, és vannak csonttöréses sérültek is. Egyes szemtanúk szerint a rendfenntartók levegőbe leadott lövésekkel is igyekeztek meggyorsítani a tömeg szétoszlását. A kordont áttörő tüntetők felgyújtották a konzulátusnak otthont adó épületet.

Helyszíni tudósítások szerint füst gomolygott az épület belsejéből. További részletek egyelőre nem ismeretesek. A koppenhágai külügyminisztérium kérte az ország állampolgárait, hogy hagyják el Libanont, illetve egyelőre ne utazzanak a közel-keleti országba. A bejrúti tüntetést a “Nemzeti Mozgalom Mohamed Próféta Védelmére” nevű szervezet hívta össze.

A gúnyrajzok nagy felháborodást váltottak ki a muzulmán világban. Az előző napon a tiltakozó tömeg Damaszkuszban felgyújtotta a dán nagykövetség épületét. Tűz martalékává vált a szíriai fővárosban a norvég diplomáciai képviselet is. A két diplomáciai misszió dolgozói – támadással számolva – már korábban elhagyták az épületet, és kihordták onnan az összes fontos okmányt. Ahmad Badreddin Haszún sejk szíriai főmufti sajnálkozását fejezte ki az incidens miatt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Stray dogs run in front of the Chernobyl nuclear power plant during a drill organized by Ukraine's Emergency Ministry, 08 November 2006. Emloyees and rescue workers improved their activity in case the "sarcophagus" covering the destroyed 4th power block collapses.
 AFP PHOTO/ SERGEI SUPINSKY / AFP PHOTO / SERGEI SUPINSKY
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.