Nagyvilág

Sztrájkolnak a francia közalkalmazottak

A kormány által javasolt fizetésemelést kevésnek tartva több ezer francia közalkalmazott sztrájkolt csütörtökön, egy részük a nagyvárosokban szervezett felvonulásokon tüntetett.

A francia közoktatási intézmények dolgozóinak az oktatási minisztérium szerint harminc, a közalkalmazottak hét szakszervezete szerint ötven százaléka sztrájkolt a kormány által javasolt fizetésemelés arányának növelése érdekében. A sztrájkban részt vett egyéb ágazatok szerint ugyanakkor más követelések is elhangzottak a tüntetők részéről: a posták bezárásának leállítása, a szociális bizonytalanság elleni küzdelem és a közszolgáltatások védelme.

A légiközlekedés dolgozóinak sztrájkja nem okozott nagyobb fennakadásokat, de a Marseille-Provence-i repülőtéren 15, Toulouse-ban négy járatot, Nizzában pedig a légi forgalom tíz százalékát törölték a nap folyamán. A Polgári Légiközlekedés Igazgatósága (DGAC) szerint a párizsi repülőtéren a jelentős késéseket a sűrű köd, és nem a sztrájk okozta. A posta dolgozóinak nyolc százaléka vett részt a megmozdulásban.

A francia kormány 2006. július. 1-én 0,5 és 2007. február. 1-én szintén 0,5 százalékos fizetésemelést tervez a közszférában, emellett 2006. november. 1-én minden közalkalmazott egységesen 4,50 euró emelést kap. A szakszervezetek ezzel szemben az idénre tervezett 1,8 százalékos inflációhoz igazodó vásárlóerő megtartását követelik a közalkalmazotti fizetésekben.

Marseille-ben a tüntetők szerint 20 ezren, a rendőrség szerint 3500-an, Rennes-ben és Nantes-ban a szakszervezetek szerint ötezren, a rendőrség szerint háromezren, Lyonban, Bordeaux-ban, Lille-ben, Strasbourgban, Saint-Etienne-ben két-háromezren vettek részt az utcai felvonulásokon. A francia fővárosban délután kezdődött több ezer fős felvonulás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik