Nagyvilág

Nukleáris támadásokat elemző csoport alakult a Pentagonban

A The New York Times szerint az Egyesült Államok területe elleni nukleáris támadások következményeit elemző csoport alakult a Pentagonban, többek között azzal a céllal, hogy azonosítani tudják a potenciális támadókat.

A tekintélyes amerikai lap csütörtöki számában megjelent cikk Michael K. Evensont, az amerikai védelmi minisztérium fenyegetettség-csökkentési hivatalának igazgatóhelyettesét, a csoport vezetőjét idézte, aki elmondta, hogy a program végrehajtása már tavaly megkezdődött. Az elemző csoport munkájától Washington azt várja, hogy kidolgozzák a nukleáris támadók gyors azonosításának módszerét, előkészítve egy lehetséges válaszcsapást.

Az amerikai kormány reményei szerint a program csökkentheti a terroristák késztetését nukleáris fegyver bevetésére, ha tudják, hogy az nyomon követhető.

A csapat robotokat is használna a radioaktív hulladék összegyűjtésére, valamint más érzékeny műszerek révén állapítaná meg a robbanószerkezet eredetét. Egyben meghatározná, hogy igazi atomfegyverről vagy csupán „piszkos bombáról” van-e szó. A lap úgy tudja, hogy Evenson csütörtökön, egy Arlingtonban tartandó konferencián beszél először a programról a nyilvánosság előtt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik