Nagyvilág

Az EP növelné a nők szerepét a döntéshozásban

Az Európai Parlament (EP) növelné a nők szerepét a döntéshozó testületekben, és megkönnyítené a nők foglalkoztatását is - ez áll többek között a nemek közötti egyenlőségről szóló jelentésben.

A parlament „aggodalmát fejezi ki a szexuális kizsákmányolás céljából zajló nőkereskedelem és a családon belüli erőszak növekedése miatt, és sürgeti a bizottságot, hogy tegyen lépéseket e folyamatok visszaszorítására”. Az unióban egyébként évente 700-900 nő hal meg családon belüli erőszak miatt.

A képviselők azt kérik a tagállamoktól, hogy biztosítsák, „a nyugdíjkonstrukciók ne alkalmazzanak hátrányos megkülönböztetést a nőkkel szemben”. Az EP felkéri a tagállamokat, „oktatási rendszerükben ösztönözzék a fiatal nőket arra, hogy a nem hagyományos területeken folytassanak tanulmányokat”. A képviselők emellett intézkedéseket sürgetnek a nők munkavállalásának és magánéletének összeegyeztethetősége érdekében, „például gyermek-, idős-, és eltartottgondozási lehetőségek biztosításával, és rugalmasabb munkafeltételek kidolgozásával”.

A képviselők arra kérik a bizottságot és a tagállamokat, hogy „döntéshozó testületekben erősítsék a nők képviseletét, mivel ez alapfeltétele annak, hogy a nemek közötti egyenlőség elve valamennyi politikában hatékonyan érvényesüljön”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik