Külföld

Az EP Izrael elismerését kéri a palesztinoktól

admin
admin

2006. 02. 02. 14:20

Izrael elismerését, a terrorizmus elítélését várja el az Európai Parlament (EP) a majdani palesztin kormánytól – áll az EP, a palesztin választások után kialakult helyzetet értékelő állásfoglalásában.

A választások az EU megfigyelő missziója szerint „mérföldkövet jelentettek a demokratikus intézmények kiépítése útján” – áll az állásfoglalásban. A képviselők a régióban modellértékűnek tartják a voksolást, amely „világosan megmutatta Palesztina népének demokrácia iránti elkötelezettségét” – adta hírül az EP sajtószolgálata.

A szöveg szerint „az EU és más nemzetközi adományozók támogatása alapvető fontosságú a palesztin nép alapvető szükségleteinek kielégítéshez”, a parlament szerint azonban az EU csak akkor lesz továbbra is a Palesztin Nemzeti Hatóság legfőbb segélyezője, ha az új kormány világosan elítéli az erőszakot és elismeri Izraelt.

Az EP „tiszteletben tartja a választások eredményét, és tudomásul veszi a Palesztin Hatóság elnöke, Mahmúd Abbász azon elkötelezettségét, hogy olyan új kormányt hozzon létre, amely tiszteletben tartja a nemzetközi szabályokat, és elutasítja az erőszakot”. A képviselők arra kérik „az új palesztin parlamentet és jövőbeli kormányt, valamint az izraeli parlamentet és kormányt, hogy vállalják a helyzettel kapcsolatos kötelezettségeiket”.

Az EP úgy véli, hogy „a Kelet-Jeruzsálem feletti vita a konfliktus egészének részét képezi, és továbbra is tárgyalási téma, különösen a két fél között”. A parlament „felszólít a palesztin lakosokkal szembeni hátrányos megkülönböztetés megszüntetésére és a kelet-jeruzsálemi palesztin intézmények újbóli megnyitására”.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2017. március 20.
Idős nyugdíjas nő távozik a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság ügyfélszolgálatának épületéből a főváros XIII. kerületében, a Váci út 73-nál.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.