Nagyvilág

Szaddám-per Szaddám nélkül

Szaddám Huszein és további négy fővádlott, valamint az őket védő ügyvédek távollétében folytatódott szerdán a nyilvános tárgyalás, miután az exdiktátor és ügyvédei a főbíró leváltásától tették függővé részvételüket.

Raúf Rasíd Abder-Rahmán főbíró bejelentette, hogy a tárgyalást a vádlottak nagyobb részének távollétében is folytatni fogják, védelmüket a bírói testület által hivatalból kirendelt ügyvédek fogják ellátni. A tárgyalóteremben ugyanis szerdán csupán három vádlott tartózkodott, a négy fővádlott – köztük Barzán at-Tikríti, Szaddám féltestvére, a titkosszolgálat volt főnöke, Taha Jaszin Ramadán volt iraki alelnök és Avad al-Bandar, az egykori forradalmi törvényszék bírája – hiányzott.

Kurd nacionalista volt a bíró

A tárgyalás kezdete előtt néhány órával a Halíl ad-Dulaimi vezette ügyvédcsoport közleményt adott ki, bejelentve, hogy mindaddig bojkottálják a pert, amíg az új főbíró, Abder-Rahmán le nem mond, mivel a törvényszék feje szerintük személyes ellenszenvet táplál Szaddám Huszein iránt. Az ügyvédek további feltételeket támasztottak részvételükhöz, ezek egyike, hogy a per színhelyét helyezzék át „egy biztonságot nyújtó országba”.

A sajtónak nyilatkozva Dulaimi azt mondta, hogy a főbíró nem tekinthető pártatlannak, minthogy Szaddám Huszein uralma alatt távollétében kétszer is elítélték, és tagja volt egy ellenzéki kurd nacionalista pártnak. A kurd származású Abder-Rahmán szülőfaluja, Halabdzsa ellen Szaddám Huszein biztonsági erői 1988-ban gáztámadást hajtottak végre, melynek következtében mintegy ötezer polgári személy, köztük a főbíró több rokona is életét vesztette. Abder-Rahmán a támadás után segélyszervezeteket hozott létre, hogy új életre keltse az elpusztított települést.

Egyikük szidalmazta a bíróságot

A halabdzsai mészárlás az egyik fő vádpont a volt iraki diktátor ellen indított perben. A per vasárnap folytatódott volna az új főbíró elnöklete alatt, de röviddel a kezdés után botrányba fulladt, miután a volt iraki diktátor, valamint ügyvédei és vádlott-társai hangosan tiltakozni kezdtek a tárgyalás körülményei miatt. A főbíró először közölte a védelem képviselőivel, hogy nem enged meg politikai nyilatkozatokat, majd kivezettette a teremből Barzán at-Tikrítit, miután az nem volt hajlandó nyugton maradni, és szidalmazta a bíróságot.

Később az ügyvédek és maga Szaddám Huszein, illetve több vádlott-társa önszántából elhagyta a termet. Három tanúnak a hivatalból kirendelt védőügyvédek jelenlétében megtartott meghallgatása után a pert szerdára napolták el.

Az új, a perben immár harmadik főbíróra nagy nyomás nehezedik, miután a per első bíráját, a szintén kurd Rizkar Amint a kormány azzal vádolta, hogy a per során nem volt elég határozott a rendkívül harcosan fellépő Szaddámmal és a hét többi vádlottal szemben. Utódának, a síita Szajjid al-Hamasinak pedig azért kellett lemondania, mert állítólag Szaddám Huszein egykori Baasz Pártjának volt a tagja. A Huszeint védő ügyvédcsoport két tagját korábban meggyilkolták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik