Külföld

NAÜ: Irán felújította atomprogramját

admin
admin

2006. 02. 01. 07:18

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) kedden megerősítette, hogy Irán felújította atomprogramját. Az urándúsítás előkészítése megkezdődött, de uránt még nem dúsítottak.

Az osztrák tömegtájékoztatás a szervezet kormányzótanácsa elé kerülő bizalmas jelentésre hivatkozva adta hírül, hogy jelenleg Natanz térségében felújítási munkálatokat végeznek abban a létesítményben, amelyben gázcentrifugák segítségével végeznék el az urándúsítást. A jelentésben Teherán szemére vetették: megakadályozta az ENSZ-szervezet ellenőreit abban, hogy Iránban tudósoknak kérdéseket tehessenek fel.

Irán január 3-án értesítette hivatalosan a bécsi központú NAÜ-t arról, hogy felújítja atomprogramját, majd egy héttel később a NAÜ ellenőreinek a jelenlétében megkezdte a nemzetközi szervezet zárópecsétjeinek az eltávolítását atomipari létesítményeiről. A kedden Bécsben kiszivárogtatott jelentés az iráni atomprogram felújításának a hivatalos nemzetközi megerősítését jelenti.

A NAÜ kormányzótanácsa csütörtökön kezd rendkívüli ülést az Európai Unió kérésére, amely szeretné elérni, hogy az Iránnal kezdett tárgyalások kudarca után a testület utalja az atomprogram kérdését az ENSZ Biztonsági tanácsa elé, amely már – elvben – nemzetközi büntetőintézkedéseket hozhat Teherán ellen.

A testület tavaly már elfogadott egy olyan határozatot, amely lehetővé teszi a kérdésnek a BT elé terjesztését arra hivatkozva, hogy az iszlám ország nem működik együtt teljes mértékben a NAÜ-vel. Az Egyesült Államok már hosszabb ideje azzal vádolja Teheránt, hogy energiatermelési célokkal meghirdetett nukleáris programjának a leple alatt titokban atomfegyverhez akar hozzájutni. Teherán tagadja ezt, és mindeddig a NAÜ sem tudott cáfolhatatlan bizonyítékot szerezni erre.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Speaker giving a talk on corporate Business Conference. Audience at the conference hall. Business and Entrepreneurship event.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.