Nagyvilág

Bush messiás hangulatban

Országa világpolitikai dominanciájáról értekezett hosszan George Bush amerikai elnök évértékelő beszédében, részletesen felsorolva, mit köszönhet a világ az Egyesült Államoknak, s nem titkolva, hogy mire számíthat tőle a jövőben.

„Mi vagyunk az az ország, amelyik felszabadította Európát, a haláltáborokat, segített a demokrácia kialakításában, és megdöntötte a gonosz birodalmát. Ismét halljuk és értjük a történelem hívószavát, hogy felszabadítsuk az elnyomottakat, és békésebbé tegyük világunkat” – foglalta össze az Egyesült Államok és a világ viszonyát szokásos év eleji évértékelő beszédében George Bush. „2006 elején a világ lakosságának közel fele él demokráciában, mi azonban nem feledkezünk meg a másik feléről” – fogalmazott az amerikai elnök, megemlítve többek között Szíriát, Burmát, Észak-Koreát és Iránt.

Ez utóbbival kapcsolatban George Bush kijelentette: az Egyesült Államok reméli, hogy „egy napon a szabad és demokratikus Irán legközelebbi barátja lesz”.  Szerinte jelenleg Iránban egy szűk klerikális elit tartja fogva túszként az országot, amelynek népét elszigeteli és elnyomja. Egyben újfent felszólította Teheránt: hagyjon fel a terroristák támogatásával.


Bush beszédében megerősítette, hogy az Egyesült Államok nem készül csapatai azonnali kivonására Irakból. Az amerikai katonák számát annak mértékében csökkentik, ahogyan az iraki erők átveszik a feladatot tőlük. Szerinte a gyors kivonulással olyan terroristák juthatnak az ország élére, mint Oszama bin-Laden és Abu Muszad az-Zarkávi.


Az amerikai elnök szót ejtett az USA olajszükségleteiről is, és hangsúlyozta, hogy szakítani akar országa kiszolgáltatottságával. Tervei szerint 2025-re 75 százalékkal csökken az Egyesült Államok függősége a közel-keleti olajtól, s ennek érdekében 22 százalékkal növelik az energiakutatásra szánt összeget, melybe az atomenergiával kapcsolatos fejlesztések mellett a megújuló energiaforrások keresése is beletartozik, másrészt megosztotta hosszú távú elképzeléseit a hallgatósággal.
 
A CNN, a USA Today és a Gallup közös felmérése szerint hallgatóság fele pozitívan fogadta George Bush évértékelő beszédét. Az elnök amerikai közönségének 43 százaléka vallotta magát republikánus szavazónak, 23 százalék demokratának, 34 százalék pedig függetlennek. Az elnök beszéde 50 percig tartott, a CNN beszámolója szerint 64-szer szakították félbe  tapssal, ezek közül a leghosszabb 52 másodpercig tartott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik