Nagyvilág

Készül az afgán segélyezési terv

Kétnapos nemzetközi konferencia kezdődött Londonban kedden az Afganisztán segélyezéséről. A tanácskozáson Tony Blair brit miniszterelnök, Kofi Annan ENSZ-főtitkár és Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter is részt vesz.

Az Egyesült Államok az elkövetkezendő három év során mintegy 2 milliárd dollár segélyt ígért Afganisztánnak, míg Nagy-Britannia 800 millió dollárt ajánlott fel, melyet egy ötéves fejlesztési terv folyamán részletekben fognak átutalni. Jack Straw brit külügyminiszter nyilatkozata szerint a nemzetközi közösség a jelen helyzetben „mindennél jobban” elkötelezett az afgán emberek megsegítésének ügyében – írja a BBC.


Az ötéves terv


Várhatóan kidolgoznak egy ötéves tervet, amely felvázolja az ország fejlődését, a béketeremtés folyamatát, és azt, hogyan lehet a legsikeresebben felvenni a harcot a kabuli kormányzat ellenségeivel. Oroszország az értekezlet előtt kilátásba helyezte, hogy leírja Afganisztán – saját számítása szerint – 10 milliárd dolláros tartozását, amennyiben Kabul hajlandó azt elismerni.


Korábban az afgán elnök, Hamid Karzai nagyobb nemzetközi segítséget kért az ország helyzetének rendezésére, hiszen, mint mondta: Afganisztán előtt hosszú út áll a béke és a stabilitás megteremtéséig, habár már történtek előre mutató lépések. Az új kormány sikeres létrehozásán kívül a szegénység, a biztonság, a drogkereskedelem és terrorizmus elleni harc terén maradnak még megoldásra váró problémák – mondta Karzai.


A konferencia aktualitását jelenti az is, hogy a NATO a közeljövőben afganisztáni szerepének kiterjesztését tervezi további, mintegy hatezer katonai egység kivezénylésésvel. A csapatok az ország déli részén állomásoznak majd, ahol az amerikai alakulatok is tartózkodnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik