Nagyvilág

Belga hanyagság adhat atomfegyvert Irán kezébe

A belga polgári titkosszolgálat „hanyagsága" következtében jutott Belgiumból Iránba egy speciális, katonai célokra – atomfegyver készítésére is – használható berendezés.

Az amerikai központi hírszerző szolgálat, a CIA már 2004 nyarán figyelmeztette a Koen Dassen vezette belga titkosszolgálatot, a Sureté de l’Etat-t, hogy Irán egy belga cégtől próbál beszerezni az atomfegyver készítésére is használható, úgynevezett izosztatikus sajtolóberendezést – tájékoztat a London Telegraph.


A nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozására létrehozott belga bizottság, amelyben a Sureté de l’Etat is részt vesz, 2004 szeptemberében foglalkozott a kérdéssel, és ellenezte az exportot. Indoklása szerint ugyanis hatalmas a kockázata annak, hogy Irán atomfegyver kifejlesztésére akarja használni a berendezést.

Ennek ellenére a szerkezetet 2004 novemberében átadták az iráni Iran Aircraft Industry nevű cégnek. A belga polgári titkosszolgálat felelőssége tagadhatatlan az ügyben, ezért Dassen benyújtotta lemondását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik