Nagyvilág

Fegyveresek elfoglalták a gázai parlamentet

A Hamasz radikális palesztin szervezet választási győzelme miatt felbőszült palesztin rendőrök elfoglalták a gázai parlament épületét. A palesztin rendőrség soraiban sokan a Fatah mozgalom hívei, akik most attól tartanak, hogy a biztonsági erők feletti ellenőrzést a radikális Hamasz veszi át.

 EU-irodát foglaltak

Palesztin fegyveresek hétfőn elfoglalták az Európai Unió gázai irodáját, tiltakozásul a Mohamed prófétáról egy dán lapban megjelent karikatúrák miatt. Öt fegyveres behatolt az irodába és bezárta azt, tíz társuk pedig kívülről őrzi a helyiséget.

Szemtanúk közlése szerint a támadó rendőrök a levegőbe lövöldöztek, bezárták az épület kapuit maguk mögött, és állásokat foglaltak el a parlamentnek otthont adó épületegyüttes, illetve egy szomszédos épület tetején.

Egyelőre nem ismeretes, hogy kik hajtották végre az erőszakos épületfoglalást. Sérültekről nem érkezett jelentés. A palesztin rendőrök úgy nyilatkoztak, hogy készek harcolni annak megakadályozására, hogy a biztonsági szolgálatok feletti ellenőrzés a Hamasz kezébe kerüljön – írja a Reuters.


A palesztin rendőrség soraiban sokan a Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Fatah mozgalom hívei, s most attól tartanak, hogy a biztonsági erők feletti ellenőrzést a radikális Hamasz veszi át, miután a múlt szerdai parlamenti választásokon abszolút többséget szerzett, súlyos vereséget mérve az egy évtizede kormányzó Fatahra.

Palesztin rendőrök múlt szombaton rövid időre már elfoglalták a gázai parlament épületét, tiltakozásul Hamasz-vezetők ama felhívásai miatt, hogy állítsanak fel egy palesztin hadsereget az iszlám alapokon álló szervezet tagjainak a részvételével.

Naszr Júszef, a leköszönő palesztin kormány belügyminisztere vasárnap kijelentette, hogy a biztonsági szolgálatok a Hamász győzelme ellenére Abbász irányítása alatt maradnak. “Elengedhetetlen a biztonsági szolgálatok egységének megőrzése egy ilyen nehéz időszakban” – mondta Naszr Júszef, akinek szavait a Wafa palesztin hírügynökség idézte.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik