Nagyvilág

Több ország közösen dúsíthatja az iráni uránt

Megállapodás született az iráni külügyminiszter szombati bejelentése szerint Teherán és Moszkva között arról, hogy további országokat vonnak be annak a tervnek a végrehajtásába, miszerint Iránon kívül végzik el a közép-keleti országban kinyert urán dúsítását.

“Megegyezés született arról, hogy növeljük a tervben részt vevő országok számát” – közölte Manusehr Mottaki sajtótájékoztatón. “Amíg a tárgyalások folynak, vizsgáljuk a lehetséges helyszínt vagy helyszíneket” – fűzte hozzá, elhárítva az arra vonatkozó kérdéseket, hogy mely ország vagy országok jöhetnek szóba.

A tavaly december végén megtett orosz ajánlat szerint Irán és Oroszország egy olyan vegyes vállalatot alapítana, amely Oroszországban – iráni műszakiak közvetlen részvétele nélkül – dúsítaná az Iránban bányászott és elsődlegesen feldolgozott uránt, amelyet aztán iráni polgári atomlétesítményekben használnának fel.

Ez a megoldás elméletileg szavatolhatná a világ számára azt, hogy Teherán csak áramtermelésre szolgáló atomerőművek fűtőelemeként hasznosítható mértékig dúsított uránra tesz szert, s nem jut atomfegyverhez, amelynek előállításához magasabb fokon dúsított uránra van szükség.

Noha Irán váltig bizonygatja, hogy atomprogramja békés célt szolgál, az Egyesült Államoknak és Európának fenntartásai vannak, s tartanak attól, hogy Teherán valódi célja az, hogy atomfegyverek birtokába jusson. Az iráni külügyminiszter a sajtótájékoztatón még elmondta, hogy országának márciusig haladékra van szüksége ahhoz, hogy pontot tegyen az európai hármassal (Franciaországgal, Nagy-Britanniával és Németországgal) az iráni nukleáris programról folytatott tárgyalások végére.

Noha a trojka képviselői úgy nyilatkoztak, hogy a további tárgyalásoknak nincs értelmük, miután az irániak január elején feltörték a natanzi urándúsítón a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség által elhelyezett pecséteket, Manusehr Mottaki most azt mondta, “a megbeszélések jelenleg is folynak az európaiakkal fővárosaikban és Bécsben”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik