Nagyvilág

Kitoloncolták Pinochet lányát az USA-ból

Visszaküldték az amerikai hatóságok Augusto Pinochet chilei exdiktátor legidősebb lányát pénteken Argentínába, két nappal azután, hogy a hazájában adócsalás miatt körözött Lucia Pinochet az Egyesült Államokba érkezett.

Mint a washingtoni belbiztonsági minisztérium szóvivője elmondta, Lucia Pinochet előzőleg visszavonta a politikai menedékjog iránti kérelmét, amelyet szerdán nyújtott be az amerikai hatóságoknak. A tárcánál ennek okát nem tudták megmondani. Lucia Pinochetet azért Argentínába küldték vissza, mert onnan utazott az Egyesült Államokba. A Pinochet-lány szerdán érkezett a washingtoni repülőtérre, ahol őrizetbe vették, majd átszállították a bevándorlási hivatal fogdájába.

Lucia Pinochet ekkor kért politikai menedékjogot, amelynek elnyeréséhez bizonyítania kell, hogy hazájában üldöztetés fenyegeti. A chilei exdiktátor lánya még azelőtt menekült el hazájából, hogy vád alá helyezték adócsalás miatt.

A 64 éves Lucía Pinochet, aki ellen nemzetközi elfogatóparancs volt érvényben, múlt vasárnap menekült Argentínába és onnan repült tovább az Egyesült Államokba.

A Pinochet-családtagok elleni vádemelésre az egykori tábornok-elnök titkos külföldi bankszámlái körüli vizsgálattal kapcsolatban került sor. Pinochet felesége és négy gyermeke mellett bíróság elé kell állnia a diktátor menyének, illetve egykori titkárnőjének is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik