Nagyvilág

Fatah-fegyveresek behatoltak palesztin parlamenti épületekbe

Fatah-fegyveresek hatoltak be a palesztin parlament gázai és ramallahi épületeibe. A palesztin választások nagy vesztesének számító Fatah mozgalom több ezer dühödt aktivistája tüntetett szombaton több ciszjordániai városban, követelve a pártvezetők lemondását.

Mahmúd Abbász palesztin elnök is tagja a központi bizottságnak, de a szombati tüntetők név szerint nem említették őt. A fegyveresek közül néhányan kijelentették, hogy csatlakoznak az Iszlám Dzsihád szélsőséges szervezethez, és annak tagjaihoz hasonlóan ezután nem tartják magukat az Izraellel szembeni nem hivatalos tűzszünethez. Az Iszlám Dzsihád hat öngyilkos merényletet követett el Izrael ellen az elmúlt egy évben.

Rámalláhban mintegy negyven fegyveres behatolt a parlamenti épületegyüttesbe, valamint a tetőről lövöldözött a levegőbe. Az épület körül több száz támogató kiabált, fütyült. Fegyveresek behatoltak a palesztin parlament gázai épületébe is. Náblusz városában mintegy kétezren vettek részt a demonstráción, az élükön az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai nevű fegyveres Fatah-szárny több tucat tagja egy teherautóról lövöldözött a levegőbe.

“Az al-Aksza Rafahtól Dzsenínig felhagyott a tűzszünettel” – jelentette ki egyikük, és hozzátette, hogy csatlakoznak az Iszlám Dzsihádhoz. “Nemsokára lesz több meglepetés” – mondta. Betlehemben mintegy 400 Fatah-aktivista – szintén több tucatnyi fegyveressel – elfoglalta a párt helyi irodáját.

Azzal fenyegetőztek, hogy leszámolnak azokkal a Fatah-politikusokkal, akik belépnek egy Hamasz vezette leendő kormányba. (A Fatah vezetése korábban leszögezte, hogy ellenzékben marad.) Túl-Karmban körülbelül 200 aktivista vonult végig az utcákon, és lövöldözött a levegőbe.

A Fatah választási kampányát irányító Nabil Saat tájékoztatási miniszter azt a több tucat politikust tette felelőssé a párt vereségéért, aki függetlenként jelöltette magát, miután nem kapott helyet a párt listáján. Szerinte ők vitték el a párttól azokat a szavazatokat, amelyekkel nyerhettek volna sok körzetben. A központi bizottság pénteken kizárt hat olyan tagot, aki függetlenként indult, és veszített.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik