Nagyvilág

Bush beszüntetné a palesztin segélyeket

A palesztinoknak folyósított amerikai segélyek beszüntetésével fenyegetőzött George Bush elnök pénteken arra az esetre, ha a palesztin választásokat megnyerő Hamasz nem mond le az erőszak alkalmazásáról és kinyilvánított céljáról, Izrael elpusztításáról.

Bush a CBS amerikai tévének nyilatkozva hangsúlyozta, hogy ha a Hamasz hatalomra kerülve nem tesz eleget az említett feltételeknek, az Egyesült Államok beszünteti a segélyezést és nem tárgyal a Hamasszal. “Rajtuk áll a döntés (…) mi azonban nem fogunk segíteni egy olyan kormányt, amely el akarja pusztítani szövetségesünket és barátunkat”, Izraelt – hangoztatta Bush.

Az amerikai elnök nem részletezte, hogy a palesztinoknak nyújtott összes amerikai segélyt, vagy csak egy részét állítanák le. Előzőleg Sean McCormack amerikai külügyi szóvivő már jelezte, hogy az Egyesült Államok felülvizsgálja a palesztinoknak nyújtott segélyek “valamennyi vetületét”.

A szóvivő emlékeztetett arra, hogy az elmúlt években az Egyesült Államok közvetlen támogatást nyújtott a mérsékelt Mahmúd Abbász vezette Palesztin Hatóságnak. Megemlítette a USAID amerikai ügynökség humanitárius segélyprogramjait, valamint az Egyesült Államok részvételét a palesztin menekültek támogatására indított ENSZ-programban.

1993 óta az Egyesült Államok több mint 1,5 milliárd dollárnyi gazdasági segélyt adott az USAID-en keresztül a palesztinoknak, ebből csak 2005-ben 225 milliót, és további 88 milliót tavaly a menekülteknek szóló ENSZ-programba.

Washington 2006-ra 150 milliót szánt a USAID-en keresztül és 84 milliót az ENSZ-alapba. A segélyek kérdését jövő hétfőn vitatják meg Londonban a közel-keleti rendezést támogató nemzetközi “kvartett” többi tagja, az ENSZ, az Európai Unió és Oroszország képviselőivel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik