Nagyvilág

Hamasz-ünnep volt az utcákon

A Hamasz több száz híve ünnepelte csütörtök este a radikális iszlám szervezet választási győzelmét Gáza utcáin, ahol a vereséget szenvedett Fatah fegyveresei pedig a mozgalom vezetőinek lemondását követelték.

A palesztin parlamenti választások hivatalos eredményének bejelentését követően, csütörtök este a Hamasz több száz híve gyűlt össze a gázai városközpontban, hogy megünnepelje a radikális iszlám szervezet győzelmét. A Palesztina térre gyalog vagy autón érkező, zöld zászlókat lengető tömegben láthatóak voltak a Hamasz fegyveres szárnyának, az Ezzedin al-Kasszám Brigádoknak a tagjai is, akik a gépkocsik tetején ülve automata fegyverekből sorozatokat eregettek a levegőbe.

A Hamasz több száz másik híve a palesztin törvényhozás épülete előtt ünnepelt. A tömegben sokan a szervezet alapítójának és szellemi vezetőjének, a 2004-ben izraeli légicsapásban életét vesztett Ahmed Jaszin sejknek a fényképét tartották a magasba.

Gázában péntekre virradóra az utcára vonultak a – Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette – Fatah mozgalomhoz kötődő al-Aksza Mártírjainak Brigádjai radikális csoport tagjai is. A mintegy félezer fegyveres a Fatah választási veresége feletti dühében a levegőbe lövöldözött, illetve Abbásznak és a Fatah más vezetőinek a lemondását követelte.

A Hamasz utasította híveit, hogy vonuljanak vissza az érintett utcákról, elkerülendő a két fegyveres csoport összetűzését – közölték a Hamasz berkeiből.

Az Izrael elpusztítására felesküdött Hamasz 76 mandátumot szerzett a szerdai palesztin parlamenti választásokon, így egyedül is képest kormányt alakítani. Az egy évtizeden át kormányzó Fatah most viszont csak 43 képviselőt küldhet a 132 fős új palesztin törvényhozásba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik