Nagyvilág

Elhunyt Johannes Rau

Az államfői teendőket 1999 és 2004 között látta el a német politikus, aki hosszú betegeskedés után pénteken hunyt el.

Rau, miután 2004 júliusában megvált a hivatalától, két műtéten is átesett, amelyek után már nem épült fel teljesen. Halálának pontos okát egyelőre nem hozták nyilvánosságra. Az irodájának közlése szerint családja körében halálozott el a volt államfő, aki a napokban kénytelen volt lemondani a születésnapjára rendezett fogadáson való részvételt a megromlott egészségi állapota miatt.

A szociáldemokrata Johannes Rau Németország vezető politikusai közé tartozott. Csaknem ötven éven át volt politikailag aktív, húsz éven át vezette miniszterelnökként a legnépesebb német tartományt, Észak-Rajna-Vesztfáliát. 1999-ben lett a nyolcadik szövetségi elnök.

Békíteni akart, nem megosztani

A Frankfurter Allgemeine Zeitung cikke szerint Rau politikai hitvallásának tekintette a fenti mondatot. Szívügye volt a németek és a külföldiek együttélése Németországban. De nemcsak hazájában, hanem külföldön is próbált békíteni: kétszer járt Afrikában, Kínában az emberi jogokról beszélt. Emellett ő volt az első olyan államfő, aki az izraeli knesszetben, illetve a lengyel parlamentben beszédet mondott. Nemzetközi viszonylatban az előbbinek volt nagyobb jelentősége: Németország nevében bocsánatot kért a holokauszt bűneiért.

Rau 1931-ben született Wuppertalban. Huszonhat éves korában lépett be az SPD-be, és 47 évesen megválasztották Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnökévé. Népszerűségét jelzi, hogy ezt követően 20 éven keresztül állt a tartomány élén. 1999-ben pedig szövetségi elnöknek választották. 2004 nyarán Horst Köhler váltotta ebben a tisztségben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik