Nagyvilág

Vegyes bizottsági értékelés a visegrádiakról

A lisszaboni stratégiát megvalósító szlovák nemzeti reformprogramnak éppen az az egyik erőssége, ami a magyar gyengesége: az üzleti környezet javítását célzó intézkedések. A lengyel, a cseh és a szlovák akcióprogram értékelése összességében azonban a magyarhoz hasonlóan meglehetősen vegyes.

A Bizottság úgy értékelte, hogy a magyar kormány intézkedései nem elegendőek a korábbi konvergenciajelentésben foglaltak megvalósításához. Ezért arra kéri a magyar kormányt, hogy szeptember elsejéig egy rentábilis konvergenciaprogrammal rukkoljon elő.

Szlovákia

Szlovákia programjával kapcsolatban a bizottsági értékelés az erősségek között említi az üzleti környezet javítását célzó intézkedéseket, „beleértve a hatástanulmányok integrált rendszerének bevezetésére vonatkozó terveket”. Brüsszel szintén üdvözli, hogy Pozsony prioritást ad az információs és kommunikációs technológiák elterjesztésének, beleértve az oktatást is. Jónak találja a Bizottság azt is, hogy a szlovákok átfogó intézkedéscsomagot dolgoztak ki a foglalkoztatottság növelésére. A gyengeségek („továbbfejlesztendő területek”) közé sorolja viszont Brüsszel a kutatás-fejlesztés és az innováció ösztönzését, a regionális egyenlőtlenségek kezelését és a munkanélküliség strukturális okaival szemben vívott harcot. Szintén több lépést szeretne látni a hátrányos helyzetű csoportok (főleg a romák) munkaerő-piaci integrációja terén.

Csehország

Csehország akcióterve jól sikerült a szabályozási környezet javítására teendő erőfeszítések szempontjából és a magánszféra kutatási-fejlesztési tevékenységének ösztönzése terén is. Dicséretes, hogy a közszféra részeként működő kutatóintézeteket alkalmasabbá akarják tenni az ipari-üzleti szféra kutatásai számára is. Széles intézkedéscsomagot mutattak be a csehek a munkaerőpiac hiányosságainak kezelésére is, így például annak a célnak a megvalósítására, hogy az embereknek megérje dolgozniuk. Prágának azonban több lépést kellene tennie annak érdekében, hogy a közszféra pénzügyi fenntarthatósága hosszú távon biztosítható legyen. Nagyobb hangsúlyt kellene fektetnie a humán tőke javítására az élethosszig tartó tanulás révén, figyelembe véve a hátrányos helyzetű csoportokat és a foglalkoztatásban megfigyelhető regionális különbségeket. A Bizottság azt is ajánlja, hogy a csehek erősítsék meg a k+f és az innováció elősegítését célzó szakpolitikáikat.

Lengyelország

Lengyelország esetében kevesebb pozitív elemet tudott kiemelni a brüsszeli értékelés, mint a szlovák és a cseh programból. Mindazonáltal erősségnek tekinti a vállalkozások adminisztratív költségeinek csökkentésére és a kis- és középvállalatok finanszírozási eszközökhöz való hozzájutásának javítására tervezett intézkedéseket. Szintén tetszik Brüsszelnek, hogy Varsó az oktatásra, a képzésre és az élethosszig tartó tanulásra igyekszik összpontosítani. A Bizottság azonban arra kéri a lengyel hatóságokat, hogy helyezzenek nagyobb súlyt a versenyre, illetve a közszféra k+f-, illetve innovációs teljesítményének erősítésére. Hiányolja az infrastruktúra-fejlesztés átfogó stratégiáját, és ugyanezt a környezetvédelem terén is. Egyúttal „robusztusabb” megközelítésre sarkallja Varsót a foglalkoztatási arány emelése és a regionális különbségek kezelése terén is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik