Külföld

Optimista a Hamasz

admin
admin

2006. 01. 26. 07:43

Előzetes adatok szerint a Hamasz palesztin szervezet szerezte meg az abszolút többséget a palesztin parlamentben – állította csütörtökön a radikális mozgalom listavezetője, Iszmáil Hanije.

A politikus kijelentette, hogy Gázában és Ciszjordániában – ez a két terület adja a képviselői helyek ötven százalékát – a Hamasz több mint 70 mandátumot kapott. A választási bizottság egyelőre nem kommentálta a közölteket, a testület várhatóan a nap folyamán ismerteti majd a választási eredményeket. Szerdán a szavazóhelyiségekből távozók megkérdezésén alapuló (exit poll) felmérések azt mutatták, hogy a Hamasz 53 helyet szerzett, míg a kormányzó nacionalista Fatah 58-at.

Eközben a Fatah kormányzó palesztin párt hívei Gáza utcáin ünnepelték “győzelmüket”. Gáza központjában a Fatah több tucat híve szerda este dudaszóval és a levegőbe lövöldözve ünnepelte a palesztin területeken eddig kormányzó párt győzelmét.

A szavazóhelyiségből kilépő emberek megkérdezésén alapuló – nagy hibahatárral készített – első exit poll felmérések szerint a Fatah győzött, míg fő vetélytársa, az iszlám alapokon álló Hamasz radikális szervezet erős másodikként futott be a választásokon. Később közzétett felmérések szerint a Fatah elvesztette abszolút többségét a 132 fősre bővülő új palesztin parlamentben.

Ismét parlamenti képviselővé választották Száeb Erekátot, az Izraellel folytatott tárgyalások palesztin miniszterét, aki külföldön a Palesztin Hatóság egyik legjobban ismert “arca”. Erekát lakóhelyén, Jerikó városában indult a Fatah képviselőjelöltjeként, s mint szerda este újságíróknak elmondta, a szavazatok kétharmadát megszerezve súlyos vereséget mért fő vetélytársára, a Hamasz támogatását élvező jelöltre.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

AUCKLAND, NEW ZEALAND - AUGUST 29:  Phil Taylor engages with his fans during the Auckland Darts Masters at The Trusts Arena on August 29, 2015 in Auckland, New Zealand.  (Photo by Michael Bradley/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.