Nagyvilág

Nincs döntő bizonyíték a CIA-börtönökre

Jóllehet az európai kormányok vélhetően tudtak a titkos CIA-járatokról, ám arra nincs bizonyíték, hogy az amerikaiak börtönöket működtettek volna Európában – erre a megállapításra jutott az Európa Tanács megbízásából indított vizsgálat.

Dick Marty svájci parlamenti képviselő által folytatott vizsgálat során körülbelül száz esetet azonosítottak, amelyek szerinte egyértelműen törvénytelenek voltak. A dokumentum értelmében számos bizonyíték utal arra, hogy valóban létezett egy rendszer, melynek fő jellemzői az áttelepítés és a kiszervezés volt (tehát a kínzásokat más országokban végezték el). A jelentéstevő szerint bebizonyosodott, hogy Európában embereket raboltak el, megfosztották őket szabadságuktól, majd olyan országokba szállították őket, ahol kínzás várt rájuk. A CIA korábban elismerte a gyakorlatot, azt azonban tagadta, hogy a feltételezett al-Kaida-ügynököket bárki kínozta volna. A svájci politikus ugyanakkor elismerte: nem talált konkrét, megdönthetetlen bizonyítékot arra nézve, hogy a CIA titkos börtönöket tartott volna vagy tartana fenn kelet-európai országokban, de további vizsgálódást ígért.

Korábban Romániát, Lengyelországot, Ukrajnát, Koszovót, Macedóniát és Bulgáriát „hozták hírbe”, mondván, az amerikai titkosszolgálat titkos börtönöket működtet a területükön. Dick Marty szerint a washingtoni kormányzat nyomást gyakorolt az amerikai sajtóra, hogy ne bolygassák tovább az ügyet, ám – mint kiemelte – az újonnan megkapott európai műholdas és légi utas adatok további lökést adhatnak a vizsgálatnak.

A kép nem teljes

A helyzet azonban változhat, hiszen például még Szlovákia és Kanada is adós a számadással. Kanadai sajtóhírek szerint 2005-ben legkevesebb hét, a CIA tulajdonában lévő repülőgép landolt az észak-amerikai ország különböző területein. A kanadai kormány korábbi tájékoztatása szerint ezekben az esetekben nem történt semmiféle „illegális tevékenység”, ám ennél több információval nem szolgáltak. Varsó ugyanakkor a Marty-jelentés közzététele után sietve közölte, hogy ezek után már semmi alapja nincs azoknak a találgatásoknak, melyek szerint a CIA titkos létesítményeket működtetett volna Lengyelországban. A románok is újfent cáfolták, hogy az amerikaiak titkos táborokat vagy börtönöket hoztak volna létre az ország területén, ám sajtóhírek szerint a román légiforgalmi nyilvántartásokból olyan adatok tűntek el, melyek egyes amerikai légitársaságok 26 járatának romániai leszállására vonatkoztak.

Az állítólagos CIA-járatok és -börtönök ügyében az Európai Parlament is vizsgálódik; az ezzel foglalkozó bizottság csütörtökön ülésezik első ízben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik