Nagyvilág

A mozdonyvezető hibázott Montenegróban

A mozdonyvezető mulasztása okozta a hétfőn Podgorica közelében történt súlyos vonatszerencsétlenséget – állapították meg a montenegrói vasúttársaság szakértői.

Miután a mozdonyvezető – észlelve a meghibásodást – nyílt pályán megállította a vonatot, négy „keményfékkel” és négy fékpapuccsal kellett volna biztosítania annak mozdulatlanságát. A mozdonyvezető ehelyett csak három fékpapucsot helyezett el, amelyek közül kettőt helytelenül illesztett a vonat kerekéhez. Ez nem volt elegendő ahhoz, hogy megakadályozza a vonat elindulását – áll a szakértők közleményében.

A tragédia kivizsgálásával megbízott Zoran Radovic podgoricai vizsgálóbíró szerint közleményeivel a vasúttársaság csak árt a nyomozásnak, megelőlegezi a vizsgálat eredményeit és sérti az ártatlanság vélelmének elvét. A vizsgálóbíró szerint a vasúttársaságnak a bűnvádi eljárás lezárása előtt nem lenne szabad a nyilvánosság elé tárnia következtetéseit. Ugyanakkor Radovic ismét kihallgatta, és harminc napos előzetes letartóztatásban helyezte Slobodan Drjobnjak mozdonyvezetőt.

Közben meghalt az a háromnapos csecsemő, aki édesanyja méhében szenvedett komoly sérüléseket a Montenegróban történt vonatszerencsétlenségben, és a tragédia után jött a világra; ezzel 45-re emelkedett a halálos áldozatok száma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik