Külföld

Elvárják a magyaroktól, hogy románul beszéljenek

admin
admin

2006. 01. 26. 14:42

Romániában a megkérdezett román nemzetiségűek mintegy háromnegyede látja úgy, hogy a magyaroknak románul kell beszélniük a közintézményekben – derült ki egy romániai felmérésből.

A romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács által megrendelt kutatást a Curs közvélemény-kutató intézet végezte, a megtűrt hibaküszöb 2,8 százalék.

A felmérés szerint az anyanyelvű oktatáshoz többnyire pozitívan viszonyulnak a románok, a magyar nyelv használatát a közintézményekben azonban már elítélik. A megkérdezett román nemzetiségűeknek ugyanis mintegy háromnegyede látja úgy, hogy a magyaroknak románul kell beszélniük a közintézményekben.

Némileg kedvezőbben nyilatkoznak az iskolai szintű oktatással kapcsolatban: a megkérdezettek 46 százaléka szerint az államnak kell biztosítania az anyanyelvű oktatás kereteit a magyarok számára, 42 százalék ellenzi ezt. A felsőoktatást illetően már változik a kép: a megkérdezettek alig több mint egyharmada (34 százalék) támogatja, hogy a román állam biztosítsa a magyar nyelvű egyetemi képzést, míg több mint fele elutasítja.


Az együttélésre vonatkozóan a románok a politikusokat látják a legzavaróbb tényezőnek: a megkérdezettek közel háromnegyede (72 százalék) szerint a románok és a magyarok nagyobb egyetértésben élhetnének együtt, ha a politikusok nem törekednének a megosztásukra.


Ami a magyarok jogait illeti, a megkérdezettek túlnyomó többsége (85 százalék) gondolja úgy, hogy elegendő jogokkal rendelkeznek. A magyar nyelv használatát a közintézményekben elsősorban az alacsonyabb végzettséggel rendelkező idősebb románok ellenzik. Ezzel szemben a magyar nyelvű felsőoktatást elsősorban a felsőfokú végzettséggel rendelkező erdélyi fiatalok támogatják.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.