Nagyvilág

Bush: a Hamasznak le kell mondani az erőszakról

A Hamasznak le kell mondania az erőszakról és Izrael lerombolásának szándékáról ahhoz, hogy partner lehessen a békefolyamatban - hangoztatta Washingtonban az amerikai elnök.

George Bush váratlanul sajtótájékoztatót hívott össze azután, hogy az iszlámista Hamasz – saját vezetői szerint – a szerdai választások nyomán szilárd többséget szerzett a palesztin törvényhozó testületben. Ezt az eddig kormányzó Fatah is elismerte. Bár a hivatalos eredmények csak a nap második felére, illetve esetleg péntekre várhatóak, a palesztin kabinet máris benyújtotta lemondását. Az amerikai elnök kijelentette: azt szeretné, ha Mahmúd Abbász palesztin elnök hatalmon maradna.

Előzőleg külügyminisztere a svájci Davosban leszögezte, hogy az Egyesült Államok álláspontja változatlan: továbbra is terrorszervezetnek tekinti a Hamasz palesztin szélsőséges mozgalmat. Condoleezza Rice kijelentette: “Nem lehet egyik lábbal a politika, míg a másikkal a terror talaján állni”.

Az ugyancsak az alpesi üdülőhelyen megnyílt nemzetközi gazdasági fórumon tartózkodó Kofi Annan ENSZ-főtitkár annak a véleményének adott hangot, hogy “bármilyen, a demokratikus folyamatban részt venni kívánó csoportnak le kell tennie a fegyvert, mivel alapvető ellentét van a fegyverviselés és a demokratikus folyamatban való részvétel között”.

Az Európai Bizottság együttműködik majd bármilyen új palesztin kormánnyal, feltéve, ha az békés módon dolgozik céljaiért – jelentette ki csütörtökön Brüsszelben a testület külkapcsolatokért felelős tagja, Benita Ferrero-Waldner.

Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője ugyanakkor rámutatott arra: ha valóban a Hamasz győzött a palesztin választásokon, akkor az teljesen új helyzetet teremthet az EU számára. Mint arra Javier Solana emlékeztetett, az EU álláspontja jól ismert: Izrael elismerését szorgalmazza, és olyan békés megoldást akar, amely elvezet a két állam együttéléséhez. Egyben közölte, hogy a Hamasz esetleges győzelme központi kérdés lesz a közel-keleti kvartett (EU, ENSZ, USA, Oroszország) hétfői londoni tanácskozásán.

Alekszandr Kalugin közel-keleti orosz különmegbízott úgy nyilatkozott, Oroszország azt kívánja, hogy az esetleg kormányba kerülő Hamasz-tagok ugyanazokat az elveket kövessék, mint a kvartett. Másképp szólva Moszkva azt várja, hogy a Hamasz a békés rendezés, következésképp az Izraellel békében élő független palesztin állam létrejötte mellett foglaljon állást.

Tony Blair brit kormányfő Dublinban felszólította a Hamaszt: válasszon a terrorizmus vagy a demokrácia között. “Fontos, hogy a Hamasz megértse, döntenie kell, hogy a demokrácia vagy a terror útjára lép”. Hasonló nyilatkozatot tett az olasz, a francia, a német kormány képviselője is.

Az egyiptomi ellenzék fő ereje, a Muzulmán Testvériség felszólította a Hamaszt: egyesítse a palesztinok sorait, hogy hatékonyabban szembe tudjanak nézni Izraellel. Eszam el-Arjan, a szervezet szóvivője úgy vélekedett, hogy “a Hamasz nem alkalmazott soha erőszakot, hanem ellenállást folytat Izraellel szemben”. Irán üdvözölte a Hamasz parlamenti választási győzelmét. A teheráni külügyminisztérium szóvivője szerint a palesztin nép a Hamaszra adott többségi szavazatokkal az Izraellel szembeni ellenállás folytatása mellett döntött.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik