Nagyvilág

Magas részvételi arány a palesztin választásokon

A szavazásra jogosultak több, mint 40 százaléka járult az urnák elé a palesztin parlamenti választásokon. Előrejelzések szerint a Fatahnak jó esélye van a győzelemre, ugyanakkor nem kizárt, hogy a Hamasz radikális palesztin szervezet is kormánytényező lesz.

Ammar Dvejk elmondta: közép-európai idő szerint 13 órakor 40,6 százalékos volt a részvételi arány, ami csaknem félmillió szavazót jelent a mintegy 1,4 millió választásra jogosult palesztinból. Az urnák közép-európai idő szerint 18 órakor zárnak, a hivatalos eredményeket csütörtökre vagy péntekre várják. A választópolgárok 11 országos pártlistára és 414 egyéni jelöltre adhatja le voksát. A palesztinok történelmük során másodszor választanak parlamentet maguknak.

A most leköszönő 88 fős palesztin parlamentet, amelyben a fő palesztin nacionalista párt, a Fatah van többségben, 1996-ban választották meg. Az új parlament immár 132 tagú lesz, s a választásokon először indulnak több radikális szervezet, köztük a Hamasz képviselői.

A voksolás tisztaságára mintegy 900 külföldi megfigyelő ügyel, köztük a Nobel-békedíjas volt amerikai elnök, Jimmy Carter. A rendet 13 ezer kivezényelt palesztin rendőr igyekszik fenntartani. A főbb palesztin fegyveres csoportok előzőleg megállapodtak abban, hogy a választás napján szavatolják a nyugalmat.

A Hamasz kész a koalícióra

A Hamasz vezetője, Mahmúd az-Zahar lehetségesnek tart egy koalíciót is a jelenleg kormányzó Fatah-párttal, de Zahar a voksolással egy időben megerősítette azt is, hogy a csoport nem teszi le a fegyvert, s változatlan célja Izrael elpusztítása – írja aBBC. Hasonlóan nyilatkozott Iszmail Hanija, a Hamasz szóvivője is, elutasítva a fegyverek és a parlament közötti választást, amire – mint kijelentette  ” az európaiak és az amerikaiak szólítanak fel bennünket.” Hanija szerint nincs ellentmondás a kettő között, a Hamász megtartja fegyvereit, ugyanakkor részt kíván venni a parlament munkájában.

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint az egykori elnök, Arafat jelenleg kormányzó Fatah-pártja és a Hamasz rendkívül szoros harcot vív majd hatalomért. A Fatah az országos listán, a Hamasz pedig a helyi jelöltek körében áll jobban.

Mahmúd Abbász palesztin elnök a választásokra Rámalláhba érkezett izraeli újságíróknak nyilatkozva azt mondta, hogy kész felújítani a béketárgyalásokat Izraellel abban az esetben is, ha a Hamasz radikális palesztin szervezet, története során először, bekerülne a palesztin kormányba.

A Hamasz az előrejelzések szerint jól fog szerepelni a választásokon, és nem zárható ki, hogy kormánytényező lesz. Izrael eddig elutasította, hogy tárgyaljon vele, amíg a számos Izrael-ellenes merényletért felelős fegyveres szervezet le nem szerel. Az Egyesült Államokat szintén aggasztja az általa a terrorista szervezetek közé sorolt Hamasz esetleges győzelme. Az Európai Unió – nevük elhallgatását kérő diplomaták szerint – csak az eredmények ismeretében dönt majd a Hamasszal szembeni magatartásáról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik