Nagyvilág

Kiadta első enciklikáját XVI. Benedek pápa

"Deus est caritas" (Az Isten: szeretet) címmel közzétette első enciklikáját a Vatikánban XVI. Benedek pápa. Az egyházfő kiemeli: a szeretet szó a modern világban elvesztette eredeti értelmét.

Az eredetileg karácsonyra tervezett dokumentum közreadása a pápa szerint “fordítási problémák miatt késett”. Az Isten szeretetének, valamint a szeretet különböző értelmezésének és dimenzióinak közzététele egybeesik a keresztény egységért meghirdetet ökomenikus imahét zárónapjával, és ezen a napon van Szent Pál megtérésének ünnepe is. A dokumentumot hét különböző nyelven, köztük latinul adták közre – írja a BBC.

A közzététel előestéjén XVI. Benedek reményének adott hangot, hogy az enciklika megvilágítja és segíti majd a keresztény életet. A csaknem 50 oldalas dokumentumnak csupán az első része foglalkozik Isten szeretetével, később a nő és a férfi közötti szeretet kérdéseit boncolgatja, végül a keresztény felebaráti szeretet gondolatkörét járja körül.


Az első részben a teológus pápa különbséget tesz a testi szerelem, és a hittel teli szeretet között (az evangéliumban görög szóval agapénak nevezik), kiemelve, hogy a teljességet a másik iránti kizárólagos szeretet adja. Mint fogalmaz, a hit nélküli szexualitással “a szerelem puszta áruvá válik az emberrel együtt”.

Az enciklika szerdától olvasható, de tartalma hetek óta ismert. Maga XVI. Benedek pápa is többször beszélt már róla. A szeretet szó a mai világban már elveszítette eredeti értelmét, szépségét, meg kell tisztítani, ezért választottam ezt a témát az első enciklikámban – mondta a pápa. XVI. Benedek enciklikájának bizonyos részeit eredetileg II. János Pál pápa írta, az egyházfő ezzel is tiszteletét kívánta kifejezni elődje szellemi öröksége előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik