Nagyvilág

Irán merényletekkel gyanúsítja a briteket

Irán azzal vádolja Nagy-Britanniát, hogy köze van a nyolc halottat követelő keddi, Ahwaz városában elkövetett merényletekhez.

A bombarobbantásokat, melyeknek hat halálos áldozata volt, a délnyugati Ahwaz városában kedden követték el, melyet főleg arabok laknak. Nagy-Britanniának egyértelmű választ kell adnia az irániak kétségeire a merényletekkel kapcsolatban – jelentette ki az iráni külügyminiszter, Manusehr Mottaki, aki arra hivatkozott, hogy a merényletek kitervelői brit hivatalos személyekkel együtt szerepelnek egy fotón – írja a BBC.

Az iráni hírszerzés meg van győződve arról, hogy Nagy-Britannia együttműködött a robbantókkal, és az ügy mielőbbi tisztázására szólított fel. A nagy-britanniai külügyminisztérium szóvivője Londonban visszautasította Irán vádjait, mondván Nagy-Britannia elítéli a terrorizmust.

Az iráni kormány nem először vádolja meg a briteket azzal, hogy merénylőkkel játszanak össze. Az Irakkal határos Khuzestan tartományban, mely olajban igen gazdag és közel kétmillió arab lakja, tavaly júniusban és októberben bombatámadás történt, melyet az iráni vezetés a határ közelében állomásozó brit erőknek tulajdonított. Ezt követően novemberben Ahwatz városában tiltakozó akciók történtek, miután az ottani arab etnikumú lakosság diszkriminációval vádolta meg az iráni hatóságokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik