Nagyvilág

Magyar sérültje is van a montenegrói vonatbalesetnek

Negyvennégy halálos és 198 sérült áldozatot követelt a Montenegróban történt súlyos vonatszerencsétlenség - közölték kórházi forrásból. A balesetben egy magyar személy könnyebben megsérült.

Sólyom László

köztársasági elnök táviratban fejezte ki részvétét kedden a Montenegrói Köztársaság elnökének a podgoricai vonatszerencsétlenség miatt.

A sérülteket ellátó podgoricai központi kórház tájékoztatása szerint a halottak között öt, a sérültek között pedig kilencven gyerek van. Nem végleges adatokról van szó, az áldozatok száma tovább növekedhet, a mentési munkálatok egész éjszaka és kedd reggel is folytatódtak. Miodrag Djurovic kórházigazgató közölte, hogy a sérültek közül ötvenen súlyos állapotban vannak, az éjszaka folyamán 18 műtétet hajtottak végre rajtuk. Djurovic szerint a volt Jugoszlávia valamennyi köztársasága, kórházak és orvosok ajánlották fel a segítséget a betegek ellátásához.


Montenegróban háromnapos gyászt hirdettek a tragédia miatt, az elektronikus médiák gyászzenét sugároznak, a közintézményeken pedig félárbocra eresztették a zászlókat.


Az éjszaka folyamán rendkívül sokan adtak vért a szerbiai és a montenegrói egészségügyi hatóságok felhívására, példát mutatva Boris Tadic szerb elnök is vért adott a belgrádi katonai kórházban.


A Bijelo Polje és Bar között közlekedő személyvonat a fővárostól, Podgoricától 15 kilométerre északkeletre fekvő Bioce falunál siklott ki, és négy, utasokkal teli kocsija a Morace folyó 30 méter mély kanyonjába zuhant. A montenegrói belügyminiszter szerint a balesetet vélhetően a fékrendszer meghibásodása okozta.

A helyszíni mentésben 340 rendőr és a montenegrói mentőszolgálat teljes állománya részt vesz. A mentést súlyosan hátráltatja a nehéz, sziklás terep és a sötétség. A montenegrói és a szerbiai egészségügyi minisztérium is véradásra szólította fel hétfő este a polgárokat, a szerb kormány pedig felajánlotta segítségét a mentéshez és a sérültek kórházi ellátásához.

Németh Gyula, Magyarország podgoricai diplomáciai külképviseletének vezetője közölte az MTI-vel, hogy egy magyar személy könnyebben megsérült a vonatszerencsétlenségben. A diplomata felhívta azt a podgoricai kórházat, ahol a baleset több mint száz sebesültjét ápolják. Kapcsolatba lépett egyikükkel, aki magyarul beszélt és magyarnak mondta magát, de nevét nem kívánta elárulni.

Az illető elmondta, hogy csodával határos módon megmenekült, komolyabb baja nem esett. Ő az utolsó vagonban utazott, és azt mondta, nem tud róla, hogy rajta kívül utazott volna még más magyar a vonaton.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik