Nagyvilág

Kongó lett az Afrikai Unió soros elnöke

A Kongói Köztársaság veszi át az Afrikai Unió soros elnökségét, miután Szudán visszalépett, mert jelölése a dárfúri konfliktus miatt aggályossá vált.

A szervezet Kartúmban folyó idei csúcsértekezlete hét országból álló különbizottságot állított fel a kérdés megoldására, ami csak viharos vita után sikerült – közölték diplomáciai források.


Sok afrikai állam azért nem tartotta alkalmasnak Szudánt a poszt betöltésére, mert az emberi jogok megsértésnek komoly gyanúja merült fel vele szemben a dárfúri konfliktus miatt. Ugyancsak akadálynak tekintették, hogy Szudán rossz viszonyban van a nyugat-európai kormányokkal és Amerikával, ezért nem lenne képes megszervezni a fejlesztési hozzájárulásokat, amelyektől Afrika jelentős mértékben függ – írja a BBC.

Amerikai nyomásra így végül kompromisszumos megoldás született, mely alapján Szudán 2007-ben válthatja majd Kongót az 53 nemzetet tömörítő Afrikai Unió soros elnöki tisztében. Kritikusok kétségesnek tartják, hogy Szudán jövőre alkalmas lesz az elnökség betöltésére, és egy év alatt rendezni tudja a dárfúri konfkliktust.

Részmegoldás született, fél lépést tettünk a megfelelő irányba – kommentálta a megállapodást a Human Rights Watch nemzetközi emberjogi szervezet szóvivője, arra utalva, hogy Észak-és Kelet -Afrika támogatta Szudán jelölését az elnöki tiszt betöltésére, míg a kontinens déli és keleti része, valamint számos emberjogi szervezet ellenezte azt.

A dárfúri tűzfészek

Az utóbbi három évben több, mint 200 ezren vesztették életüket Darfúrban, és több, mint két millió embert kényszerítettek otthona elhagyására. A dárfúri lázadók a jelölési vita kimenetelére közvetlenül is nyomást gyakoroltak, amikor kijelentették, hogy mindenféle béketárgyalástól elzárkóznak, ha Szudán átveszi az Afrikai Unió vezetését.

Afrika legnagyobb területű országában mintegy harminc fegyveres csoport él önálló életet, köztük 30 ezer harcossal. A belső széthúzások következtében legyengült az egykor erős kormányzat is. A 21 évig tartó polgárháborút lezáró béke-megállapodást 2004. december 31-én írták alá a szudáni kormány és az ország déli részét ellenőrző Szudáni Népi Felszabadító Mozgalom képviselői. A főként amerikai nyomásra létrejött béke-megállapodás nem érinti a Dárfúrban egy éve tartó lázadást, melyet azóta sem sikerült megnyugtatóan lezárni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik