Nagyvilág

Az EU együttműködne a Hamasszal

Nem zárta ki az Európai Bizottság külkapcsolatokért felelős biztosa hétfői nyilatkozatában azt, hogy az Európai Unió a küszöbön álló palesztin választások után együttműködne egy adott esetben a Hamasz szélsőséges szervezet képviselőit is a soraiban tudó palesztin kormánnyal.

Felkészültünk arra, hogy együttműködjünk bármilyen összetételű palesztin kormánnyal, ha az békés eszközökkel törekszik a békére – válaszolta Benita Ferrero-Waldner arra a kérdésre, hogy Brüsszel folytatná-e a Palesztin Hatóság pénzügyi támogatását abban az esetben is, ha a szervbe iszlámisták is bekerülnének. Az Európai Unió a palesztinok első számú adományozója.

A külügyi biztos leszögezte, hogy a huszonötök csak azzal a feltétellel nyújtanak segítséget a palesztin kormánynak, hogy az tiszteletben tartja a joguralom, a demokrácia és az emberi jogok elveit és elkötelezett a közel-keleti békefolyamat iránt.

Az EU válaszút elé kerülhet, ha a Hamász, amely rajta van Brüsszel terrorszervezeteket felsoroló listáján, s amely hivatalos céljául tűzte ki a zsidó állam elpusztítását, jól szerepel a választásokon, minek következtében képviselői bekerülnek a palesztin kormányba.

Nagyon nehéz lesz számunkra úgy tárgyalni a Hamasszal, hogy az előzőleg nem mondott le egyértelműen a terrorizmusról – mondta Tony Blair brit kormányfő hétfőn Londonban szokásos havi sajtóértekezletén, súlyos gondnak nevezve az előállt helyzetet.

A közvélemény-kutatások azt jósolják, hogy a Hamász jelentősen előretör a Fatah rovására a szerdára kitűzött palesztin választásokon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik