Nagyvilág

Kémbotrány Moszkvában

Négy brit kémet lepleztek le Moszkvában, egy az orosz állami tévében sugárzott dokumentumfilm nyomán. Az angol külügymisztérium hevesen tiltakozott a vádra, mely szerint a moszkvai brit nagykövetség munkatársai kémkednek.

A KGB utódszervezete, az FSZB dokumentumokat juttatott el az orosz közszolgálati tévéhez, ahol vasárnap este főműsoridőben vetítették le a kémekről készített felvételeket. A film tanúsága szerint a kémek az utcán kőnek álcázott jeladóval szereztek információkat, és rendszeresen pénzt adtak orosz civil szervezeteknek – írja a BBC.

A négy brit kémet már tavaly tetten érték, de nem tudták letartóztatni őket, mert diplomataként védettséget élveztek – nyilatkozta az FSZB egyik szóvivője.

A Rosszija televízió beszámolójában egy 30 és egy 32 éves férfit, valamint a brit katonai hírszerzés moszkvai rezidensének segédjét nevezte meg kémként. A negyedik gyanúsított a brit külügyminisztérium oroszországi projektjeinek pénzelésével foglalkozott.

Az ügyre a moszkvai brit nagykövetség nem reagált, de az angliai külügyminisztériumban tagadták, és fantaziálásnak nevezték a kémügyet. Elismerték viszont, hogy az angol kormány támogat olyan oroszországi programokat, illetve szervezeteket, melyek az emberi jogok védelmét és a civil társadalom fejlődését szolgálják.

Putyin a kémek ellen

Putyin orosz elnök a múlt hónapban vitt keresztül az állami törvényhozáson egy nagy kritikát kiváltott törvényt, mely megtiltja a civil szervezeteknek a külföldi támogatások elfogadását, és több jogot biztosít a hatóságoknak a civil szervezetek pénzügyeinek követésére. Az elnök ugyanis a nyugati kémek fedőszervezetének tartja a civil szervezeteket. Brit elemzők felhívják a figyelmet, hogy a mostani „leleplezés” a nagy felháborodást kiváltott törvény utólagos indoklása lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik