Nagyvilág

Jobbközép győzelem a portugál elnökválasztáson

A fő esélyesnek tartott, jobbközép irányultságú Anibal Cavaco Silva volt kormányfő nyerte meg a portugál elnökválasztást a hivatalos eredmények szerint.

Anibal Cavaco Silva a leadott voksok 50,58 százalékát szerezte meg – tűnt ki a szavazatok szinte teljes feldolgozásán alapuló adatokból. A volt kormányfő ily módon első fordulós győzelmet aratott az elnökválasztáson, s ezzel az ország első konzervatív elnöke az 1974-es portugál forradalom óta – írja a BBC.

A második helyen a független jelöltként induló Manuel Alegre szocialista párti parlamenti alelnök végzett a szavazatok 20,72 százalékával a véglegesnek tekinthető eredmény szerint.
Cavaco Silva győzelmét máris elismerte José Sócrates szocialista miniszterelnök, illetve Mario Soares veterán szocialista politikus, aki maga is jelöltként indult az elnökválasztáson.

Cavaco Silva 1985–95 között volt miniszterelnök. Győzelme a legnagyobb politikai vereséget jelenti a tavaly márciusban hivatalba lépett szocialista kormány számára. A 81 éves Mario Soares volt állam- és kormányfő sokkal kevesebb támogatást szerzett, mint amennyire számítottak. A szavazókat sokkal inkább megnyerték a 66 éves Cavaco Silva ígéretei, amelyek szerint fellendíti a stagnáló, az Európai Unió átlagos fejlődésétől elmaradó gazdaságot, és csökkenti a 18 év óta legsúlyosabb munkanélküliségi rátát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik