Nagyvilág

Új bíró vezeti a Szaddám-pert

Kinevezték a kedden folytatódó Szaddám-per új főbíráját. Az új, szintén kurd bírót azonban rögtön összeférhetetlenséggel vádoltak meg az iraki ex-elnök betiltott pártával való állítólagos kapcsolata miatt.

Egy magas rangú illetékes szerint az újonnan kinevezett főbíró, Szajjíd al-Hamasi tagja volt Szaddám Huszein betiltott Baasz Pártjának, és emiatt nem viselheti ezt a tisztséget. A főbíró ellen a volt Baasz-tagoknak a hatalomból való eltávolítására alakult bizottság igazgatója, Ali Feiszál, indított eljárást. Feiszál úgy vélekedett, hogy Hamasi jelenléte sérti a bíróság státusát, és ezért új főbírót kell kinevezni helyette. Hozzátette, hogy Hamasi párttagsága akkor jutott a bizottság tudomására, amikor már kinevezték a törvényszék előző elnöke helyére – írja a BBC.

Rizgar Amin azért mondott le, mert szerinte a kormány túlságosan erős nyomást gyakorol a bíróságra egy szigorú ítélet érdekében. Az iraki médiában pedig gyengekezűséggel vádolták meg, mert engedékenynek mutatkozott a vádlottakkal szemben, amikor tolerálta kirohanásaikat a tárgyalóteremben.

Tavaly már több bírósági tisztviselő is lemondásra kényszerült a per kezdete előtt a szunnita Baasz Párthoz fűződő kapcsolatai miatt, de Hamasit több kollégája védelmébe vette és követelte, hogy a bizottság szolgáltasson bizonyítékokat a párttagságra vonatkozóan. Elemzők szerint Rizgar lemondása, és a helyettesítése körüli bizonytalanság veszélyezteti a bíróság hitelét és megbízhatóságát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik