Nagyvilág

A foci vb alatt felfüggesztenék a schengeni egyezményt

Részlegesen felfüggesztené a német kormány a schengeni megállapodás alkalmazását határain a nyári futball-világbajnokság idejére - erősítette meg a berlini belügyminisztérium egyik szóvivője a Bild am Sonntag német lapnak.

Azt ugyan nem tervezik, hogy az egész vb idejére visszaállítsák az ellenőrzést a határokon, de ehhez az eszközhöz fog folyamodni a kormány rendkívüli esetekben, így például, ha huliganizmusra hajlamos szurkolók beutazására lehet következtetni vagy ha szurkolók nagy tömege tart a német határ felé – mondta a szóvivő. Egyre valószínűbb, hogy a rendezvény ideje alatt a NATO-tól kölcsönvett AWACS felderítő repülőgépek fognak járőrözni a német légtér felett.

“Még tisztázni fogom a NATO-val a részleteket, de minden bizonnyal fogunk AWACS-gépeket használni” – nyilatkozta Franz Josef Jung védelmi miniszter. AWACS-gépeket igénybe vettek a 2004-es athéni olimpia és a 2004-es portugáliai futball-vb biztosítására is.

Németország szomszédai közül Franciaország, Ausztria, Belgium, Hollandia és Luxemburg részese a schengeni övezetnek, Csehország és Lengyelország nem. Az övezet tagjai eltörölték a határellenőrzést közös határaikon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik