Nagyvilág

Magához tért a lezuhant gép túlélője

Eszméleténél van és megszólalt a csütörtökön este Magyarországon lezuhant szlovák katonai repülőgép katasztrófájának egyetlen túlélője, a 27 éves Martin Farkas. A kassai Louis Pasteur Kórház főorvosa, Peter Belus kora délután közölte a sajtóval, hogy a 42 emberéletet követelő szerencsétlenség egyetlen túlélőjét már szombaton este lekapcsolták a lélegeztető gépről, művi altatását fokozatosan megszüntették, mert az állapota már most lehetővé tette.

A csodával határos módon életben maradt fiatalember egyike annak a 43 szlovák katonának, akik a koszóvói KFOR békemisszióban letöltött fél éves szolgálatukból tértek vissza hazájukba, de An-24 típusú repülőgépük csütörtök este fél nyolc tájban, a Borsod Abaúj Zemplén megyei Hejce község határában – célállomásától, a kassai repülőtértől mintegy 30 kilométerre – eddig ismeretlen okból lezuhant.


A túlélő Martin Farkas a becsapódáskor kigyulladt gép roncsai közül még fel tudta hívni a feleségét, akivel röviden csak annyit közölt, hogy a gépe lezuhant, nem tudja hol, de egy erdős területen, sérülten fekszik. A feleségét arra kérte, hogy azonnal riassza a rendőrséget, aztán a vonal megszakadt, a mobiltelefonja pedig a későbbiekben már nem válaszolt.


A 27 éves férfit a szerencsétlenség helyszínére érkező magyar tűzoltók találták meg. Nehezen, de tudott beszélni és a saját lábán szállt be a tűzoltóság terepjárójába. Utána magyar mentők szállították a kassai kórházba, ahol az orvosok az apróbb horzsolásos és égési sebeken kívül agyduzzanatot állapítottak meg, ezért a szükséges beavatkozás után lélegeztető gépen, művi álomban tartották.


Az orvosok arra számítottak, hogy csak kedden, vagy szerdán kezdhetik el a fokozatos ébresztést, a beteg állapota ezt már szombaton este megengedhetővé tette. A szerencsétlenség körülményeit közösen vizsgáló szlovák és magyar szakértők arra számítanak, hogy a túlélő Martin Farkas vallomásának az okok és a körülmények feltárásában nagyon fontos szerepe lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik