Nagyvilág

Schrödert is meghallgatják a CIA-börtönök ügyében

Az Európai Parlament újonnan létrehozott bizottsága európai és amerikai illetékeseket kíván meghallgatni az állítólag Európában működő titkos CIA-fogdák ügyében.

Mint az Európai Parlament szóvivője pénteken közölte, a bizottság először európai tisztségviselőket, többek között Gerhard Schröder volt német kancellárt, Javier Solanát, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főbiztosát, Gijs de Vriest, az EU terrorizmus elleni tevékenységeinek koordinátorát kívánja meghallgatni.

Megidézné továbbá azoknak az országoknak a vezetőit – köztük Lengyelország, Románia, Macedónia és Nagy-Britannia illetékeseit -, amelyekben állítólag az amerikai központi hírszerző hivatal (CIA) fogdákat rendezett be elfogott terroristák számára. Később azonban sor kerülhet magas rangú amerikai vezetők tanúvallomására is.

Wolfgang Kreissl-Doerfler német szociáldemokrata képviselő közölte, hogy a bizottság meg akarja idézni a német titkosszolgálat korábbi és jelenlegi vezetőit. Hannes Swoboda osztrák szociáldemokrata képviselő szerint vallomást kell tennie az Egyesült Államok EU-nagykövetének.

Swoboda szorgalmazta, hogy a bizottság keresse fel azokat a helyeket, amelyeket állítólag a CIA terroristagyanús elemek őrzésére használt. Az Európai Parlament szerdán alakította meg a 46 tagú bizottságot, amelynek mandátuma csupán az információk összegyűjtésére és elemzésére szól, de nyomozásra nem kapott felhatalmazást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik