Nagyvilág

Az USA támogatná Izraelt támadás esetén

Ha Izraelt megtámadnák, az Egyesült Államok "nyilvánvalóan" támogatná a szövetségesét – közölte helyi idő szerint csütörtök este Dick Cheney amerikai alelnök az CNBC televíziónak nyilatkozva.

“Nyilvánvalóan támogatnánk izraeli barátainkat, ha megtámadnák őket” – szögezte le az alelnök. Dick Cheney arra a kérdésre válaszolt, milyen reagálás, többek között katonai segítségnyújtás várható az Egyesült Államok részéről, ha Irán vagy egy terrorista szervezet megtámadná Izraelt. “Senki sem kételkedhet benne, hogy támogatni fogjuk Izraelt egy támadás esetén. Bármelyik amerikai kormányzat ezt tenné” – tette hozzá az amerikai alelnök.

Az Egyesült Államok elítélte a Tel-Avivban csütörtökön elkövetett öngyilkos merényletet, amelyben egy palesztin támadó tizenkilenc embert sebesített meg, és úgy ítélte meg, hogy a merénylet mindenekelőtt a békére és a biztonságra vágyó palesztinoknak okozott kárt.

Sean McCormack amerikai külügy szóvivő terrorcselekménynek nevezte a merényletet, és leszögezte, hogy az ilyen cselekedetekkel csak a palesztin népnek a békésebb, stabil és biztonságos jövő iránti reményeit lehet aláaknázni. A szóvivő emlékeztetett, hogy terrorista csoportok felszámolása a Palesztin Hatóság felelőssége.

Mahmúd Ahmadinezsád iráni és Bassár el-Aszad szíriai elnök csütörtöki damaszkuszi találkozójával kapcsolatban az amerikai külügyi szóvivő leszögezte, hogy ez csak a két vezetőnek a nemzetközi színtéren történő “elszigetelődésének” a jele.

Aszad támogatásáról biztosította az iráni elnököt abban a törekvésében, hogy Teherán “békés célú nukleáris technológiára tegyen szert. A két vezető támogatásáról biztosította az Izrael elleni “palesztin ellenállást”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik