Nagyvilág

Solana: Moszkva több időt adna Iránnak

Oroszország azt javasolta, hogy később utalják az iráni atomprogram ügyét az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé – közölte szerdán Javier Solana, az Európai Unió külpolitikai főképviselője.

Oroszország azt javasolta, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) kormányzótanácsa rendkívüli ülésén kérje az ENSZ Biztonsági Tanácsa ülésének összehívását az iráni atomkérdés kötetlen megvitatására, amelyen azonban nem utalnák hivatalosan az ügyet a testület elé – mondta Solana. Hozzátette: Moszkva az EU-hármas (Franciaország, Németország, Nagy-Britannia), valamint az Egyesült Államok, Kína és Oroszország diplomáciai szintű hétfői londoni tanácskozásán tette ezt a javaslatot.

Solana washingtoni sajtótájékoztatóján közölte: tárgyalnak Oroszországgal a javaslatról, de sok a homályos kérdés, és még nem született döntés a javaslat ügyében, ráadásul kevés az esélye, hogy azt Washington és az Európai Unió elfogadja. Solana előzőleg Condoleezza Rice külügyminiszterrel és Stephen Hadley nemzetbiztonsági főtanácsadóval munkaebéden vett részt.

Az atomsorompó-szerződésben foglaltak betartásán őrködő ENSZ-szervezet szóvivője szerdán Bécsben megerősítette, hogy február 2-án rendkívüli ülést kezd a NAÜ kormányzótanácsa az Európai Unió kérésére. Megerősítette azt is, hogy a nap folyamán megérkezett a NAÜ bécsi központjába az iráni atomvitában közvetítő három EU-tagország határozati javaslata is. Ebben Nagy-Britannia, Franciaország és Németország kezdeményezi, hogy a 35 ország képviselőiből álló testület terjessze az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé az Iránnal kibontakozott atomvita ügyét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik